Како зауставити кашаљ током ноћи :: Semberija INFO ::

 

Како зауставити кашаљ током ноћи


Кашаљ који се јавља у вечерњим сатима може бити јако фрустрирајући, може вас ометати да заспите, а може бити непријатан и вашем партнеру.

Шта узрокује кашаљ?

У суштини, кашаљ је начин на који тијело ослобађа плућа и дисајне путеве од страних материја – прашине, дима, загађења или слузи.

Продуктиван кашаљ је онај који резултује искашљавањем секрета или слузи, а сув кашаљ је онај у којем те секреције нема.

Обје врсте кашља могу бити узроковане и инфекцијама (бактеријске и вирусне), структурним болестима плућа и сл. Астма и алергије су стања која такође изазивају кашаљ.

Кашаљ, осим тога може бити узрокован и сљедећим стварима:

– љековима
– обољењима срца
– гастроезофагеалном рефлуксном болешћу (ГЕРБ)
– инфекцијама дисајних путева
– оштећењем гласних жица
– апнејом у сну

Код људи који пуше, постоје два честа стања која се називају хронични бронхитис и емфизем који могу изазвати кашаљ због уништавања плућног ткива.

Како зауставити кашаљ?

У наставку текста су корисни савјети како можете зауставити упорни вечерњи кашаљ.

1. Држите се даље од алергена

Уобичајени алергени који изазивају кашаљ су прашина и полен. Ако нисте сигурни да ли имате алергију на било шта, размислите о консултацији са алергологом.

2. Очистите свој дом од прашине

У вези са алергенима, било би добро да свој дом очистите од најчешћих алергена (прашина, гриње, полен и слично) ако је икако могуће. Често мијењајте завјесе и постељину како бисте избјегли накупљање тих иритирајућих материја у кући. Такође водите рачуна о одржавању тепиха, простирки и плишаних играчака чистима.

3. Редовно контролишите астму

Астма доводи до сужавања и упале дисајних путева. Суви кашаљ је чест симптом астме. Ако вам је кашаљ сув и понекад вам је тешко да дишете, консултујте се са љекаром – можда ће вам бити потребна специфична терапија.

4. Затворите прозоре

Нарочито током сезоне алергија, потребно је да прозоре држите затворене ноћу.

На тај начин ћете спријечити улазак полена, прашине и гриња у собу.

5. Избјегавајте загађена подручја када је то могуће

Према неким студијама, најчешћи разлог зашто људи кашљу је тај што тијело чисти дисајне путеве након или током излагања загађујућим материјама.

6. Контролишите ГЕРБ

ГЕРБ је хронични облик рефлукса киселине и чест узрок ноћног кашља. Ако често осјећате пецкање у грудима које се погоршава након јела или лежања, разговарајте са љекаром.

То је први симптом ГЕРБ-а. Адекватна терапија може вам олакшати сан.

7. Нагните кревет

Лежање олакшава враћање желудачне киселине у једњак, преноси Српска.инфо.
Дакле, најбоље је сачекати најмање 2,5 сата након јела а потом поћи у кревет. Од помоћи може бити и одизање узглавља кревета.

8. Користите овлаживач ваздуха

Сув, топао ваздух може исушити грло и дисајне путеве и учинити вас склонијим нападима кашља.
Због тога се кашаљ код одређеног броја људи јавља у вријеме када укључе гријање зими.
Коришћење овлаживача може смањити учесталост кашља.

9. Провјерите синусе

Инфекције синуса могу изазвати цурење секрета низ задњи зид ждријела (посебно када лежите!), што надражује грло и доводи до кашља.

Коришћење адекватне терапије може значајно да вам помогне и спријечи кашаљ.

10. Конзумирајте мед

Уношење 2 до 3 кашичице меда прије спавања може помоћи да се олабави слуз у грлу. Друга опција је да помијешате 2 кашичице меда у чај без кофеина, као што је биљни чај. Имајте на уму да мед никада не треба давати дјеци млађој од једне године.

11. Пробајте сок од лимуна

Пијуцкање воде са мало лимуновог сока може помоћи онима који немају гастроезофагеални рефлукс да се ослободе кашља. То је зато што лимун има антиинфламаторна својства.

12. Гргљајте слану воду

Гргљање раствором слане воде може помоћи у отклањању опструкције дисајних путева. Ово ће помоћи особама са астмом, алергијама и инфекцијама да мање кашљу.

13. Вакцинишите се против грипа

Грип је вирусна инфекција која се клинички, између осталог, манифестује и кашљем. Стога, вакцинишите се против ове вирусне инфекције како бисте избјегли непроспаване ноћи због кашља.

14. Престаните да пушите

Хронични кашаљ је уобичајена нуспојава дуготрајног пушења. Стога, не само због кашља, већ и због посљедица које пушење има на све друге органе и органске системе размислите о томе да престанете да конзумриате дуванске производе.

Шта учинити када је кашаљ јак?

Упоран, јак ноћни кашаљ може бити знак озбиљног стања. Хронични ноћни кашаљ је симптом срчане инсуфицијенције, као и респираторних болести као што су бронхитис, пнеумонија и ХОБП.

Рак плућа и крвни угрушци у плућима су ријеђи узроци тешког кашља.

Стога, ако кашаљ траје дуже од три недјеље, или примијетите да се количина слузи повећава или да искашљавате крв, обавезно се посавјетујте са љекаром.

Такође, у случају појаве ових симптома потражите одмах медицинску помоћ:

– грозница
– осјећај кратког даха
– гушење
– отицање ногу, глежњева или трбуха
– болови у грудима.

(Глас Српске)