Колико милијарди су изгубили милијардери? :: Semberija INFO ::

 

Колико милијарди су изгубили милијардери?


Ова година је била тешка за најбогатије технолошке милијардере на свијету – релативно говорећи, наравно.
Технолошка индустрија је међу најтеже погођенима слабим економским растом, растућим стопама инфлације и јаким доларом.

MyBroadband је саставио листу најбогатијих људи на свијету у технолошкој индустрији на основу Блумберговог индекса милијардера — до затварања тржишта 14. децембра 2022. Свеукупно, око 390 милијарди долара избрисано је са нето вриједности 10 најбогатијих технолошких милијардера на свијету, преноси Инвеститор.

Слиједи листа 10 најбогатијих људи у технолошкој индустрији на дан 14. децембра 2022. године, с промјенама њихове нето вриједности и нето вриједности од године до данас. Само три најбогатија милијардера са листе изгубили су скоро 209 милијарди долара.

1. Илон Маск - 161 милијарда долара (пад 109 милијарди)

Док је 2022. додао нову компанију свом портфолију, Масково богатство је као резултат тога претрпјело велики ударац. Да би финансирао куповину Твитера, ексцентрични милијардер је морао да прода удио у произвођачу електричних возила Тесла.

Иако је смањио његов удио у највреднијем произвођачу аутомобила на свијету, цијена Теслиних дионица нагло је пала, додатно смањивши Масково богатство.

Осим Тесле и Твитера, Маск посједује стартап за имплантате у мозгу, Неуралинк, опен-сорс развојни пројекат OpenAl и приватну ракетну компанију SpaceX, чија је вриједност недавно процијењена на око 140 милијарди долара.

2. Џеф Безос — 115 милијарди долара (пад 77,5 милијарди долара)

Безос је основао највећу свјетску компанију за е-трговину – Amazon.com – и био је њен извршни директор 27 година. Он посједује око 10% дионица компаније.

Дионице Амазона изгубиле су отприлике половину вриједности током 2022. године због пада онлајн продаје, јер су потрошачи смањили куповину због тешке економске ситуације предвођене инфлацијом. Безос је мање укључен у компанију откако се повукао у јулу 2021. и чини се да је велики дио свог фокуса пребацио на настојања своје приватне компаније за свемирски туризам – Blue Origin.

3. Бил Гејтс — 116 милијарди долара (пад 22,4 милијарде долара)

Суоснивач и бивши извршни директор софтверског гиганта Мајкрософта био је много мање укључен у технолошки сектор и усмjерио је велику пажњу 2022. на рjешавање проблема јавног здравља, укључујући пандемију ковида-19.  Цијена акција Мајкрософта пала је за око петину током године, што је вјероватно значајно утицало на пад Гејтсовог нето богатства.

4. Лари Елисон — 93,8 милијарди долара (пад 13,3 милијарде долара)

Елисоново богатство није опало ни приближно као многим другим милијардерима на овој листи. То је зато што се цијена дионица компаније за базе података Oracle, коју је Елисон основао и тренутно води као извршни директор, тргује на врло сличном нивоу као на почетку године. Елисон има 40 одсто удjела у Оracleu, а акционар је и у Тесли, тениском турниру у Индијан Велсу, једриличарском тиму и некретнинама, укључујући 98 острва острва Ланаи на Хавајима.

5. Стив Балмер — 90,8 милијарди долара (пад 14,8 милијарди долара)

Бивши извршни директор Мајкрософта, Балмер заправо држи већи удио у компанији од Била Гејтса – 4 одсто. Иако је цијена дионица Мајкрософта од почетка године до данас пала, она није била толико погођена као компаније које су више фокусиране на интернет.

6. Лари Пејџ – 88,4 милијарде долара (пад 40 милијарди долара)

Богатство суоснивача Алфабета, матичне компаније гиганта за претраживање и оглашавање на мрежи Гугл, значајно се смањило 2022. године.Пејџ посједује око шест одсто обичних дионица Алфабета и 26 одсто гласачке моћи у компанији. Акције Алфабета изгубиле су отприлике трећину своје вриједности у 2022, што је скоро идентично паду богатства Пејџа за ову годину.

7. Сергеј Брин — 84,5 милијарди долара (пад 39 милијарди долара)

Друга половина оснивача Алфабета, Сергеј Брин, посједује мање дионица у компанији, али има 25 одсто гласачке моћи која је потребна да би владајућем пару дао комбиновану контролу над Алфабетом. Промјена Бриновог богатства у 2022. такође се може приписати паду цијене диница Алфабета.

8. Занг Јиминг — 54,9 милијарди долара (пораст 10,4 милијарде долара)

Занг је можда фаворит већине тинејџера на овој листи. Кинески милијардер основао је ButeDance, групу друштвених медија која је креирала популарну апликацију за размjену видеа ТикТок.

Он је био главни извршни директор компаније до марта 2021. године, у раним данима кинеског технолошког узлета. Наводно већину времена проводи у Сингапуру. ButeDancе је међу ријетким технолошким компанијама у власништву милијардера на овој листи које су забиљежиле повећање вриједности током године, подстичући и његово лично богатство.

Међутим, остаје да се види какав ће утицај појачана контрола америчке владе имати на његово имовину у наредној години.

9. Мајкл Дел — 49,5 милијарди долара (пад 5,44 милијарде долара)

Дел је оснивач и извршни директор једног од највећих свјетских произвођача рачунара и периферних уређаја – Dell Technologies. Такође је дионичар компаније VMWare за рачунарство у облаку и софтвер за виртуализацију. Дел и други произвођачи рачунара доживјели су пад потражње за својим уређајима у 2022. години, посебно у поређењу са 2020. и 2021, када су се потрошачи трошили на нове рачунаре како би радили од куће током пандемије.

10. Марк Закерберг — 46,1 милијарда долара (пад 79,4 милијарде долара)

Суоснивач, извршни директор и председник Мета Платформс, компаније раније познате као Фејсбук, вјероватно је имао најтежу 2022. годину од свих на овој листи. Закербергова нето вриједност је опала за преко 63 одсто до затварања тржишта 14. децембра 2022. Цијена дионица Мета Платформса — у којима је Закерберг највећи дионичар — пала је преко 64 одсто.

Иако су разлози за Метин монументални пад многоструки – општи пад продаје онлајн оглашавања 2022. и Закербергова наизглед бесмислена хиперфокусираност и превелика потрошња на метаверзум – забрињавају инвеститоре.

(Глас Српске)