Најнижи човјек на свијету - Иранац оборио Гинисов рекорд :: Semberija INFO ::

 

Најнижи човјек на свијету - Иранац оборио Гинисов рекорд


Афшин Есмаил Гадерзаде (20) из Ирана управо је проглашен за најнижег човјека на свијету према Гинисовој књизи рекорда. Висок је 65,24 цм и по величини сличан лубеници.
 
Према Гинисовој књизи рекорда,Афшин Есмаил Гадерзадех (20), је проглашен за најнижег човјека на свијету јер је висок само 65,24 цм. Претходни рекорд за најнижег човјека држао је Едвард Нињо Ернандес из Боготе у Колумбији, који је био висок 72,1 цм.
 
Афшин је рођен у забаченом селу у округу Букан, провинција Западни Азербејџан у Ирану, и његов живот није увијек био лак. Кућа у којој живи је скромна и иако његова породица вриједно ради, понекад је права борба да обезбиједи довољно за живот, лијекове и лијечење.


 
"Само размишљање о томе да сте у друштву људи који држе Гинисове рекорде је као сан. Понекад не могу да вјерујем. То је као да се сутрадан пробудиш и цијели свијет сада зна ко си. Магично је. Свиђа ми се пажња коју добијам од људи. Због тога се осјећам посебно. Мој сан је да могу да помогнем родитељима. Ово глобално признање би могло да ми помогне да то постигнем", рекао је Афшин.


Пошто није у могућности да иде у школу, Афшин не може добро да чита и пише, иако је одушевљен што је недавно научио да пише своје име. Такође је био задовољан што је недавно добио телефон од пријатеља, што му је омогућило да се више повеже са другим људима.
 
Афшин је додао: "Уопштено говорећи, телефони су тешки за дуготрајну употребу, али ипак успијевам", Веома је отворен и пријатељски настројен - и стога је веома популаран међу мјештанима у свом селу. Афшин не може сам да путује у село и увијек је у пратњи једног од родитеља. Иако заправо може да хода, понекад више воли да га носе.

Додао је: "Знам ко је највиши човјек на свету. Можда станем у његове дланове".



Главни уредник Гинисове књиге рекорда Крег Глендеј и званични судија Канзи Ел Дефрави били су присутни на дан мјерења заједно са др Биндуом Девараџаном. Мјерења су обављена три пута на дан верификације, што је резултирало тачном рекордном висином, пише Дејли стар .
 
"Била је привилегија упознати Афшина и његову породицу и потврдити да је он нови најнижи одрасли мушкарац на свијету. Са само 65,24 цм не само да је надмашио постојећи рекорд, већ је и један од најнижих људи који су икада носили ову титулу. Судећи по ентузијазму који је показао током посјете Дубаију, он је више него спреман да ужива у свом новостеченом статусу славне личности и постане познато име. Већ је прецртао једну ставку са листе жеља: да посјети врх Бурџ Калифе, највишу зграду на свијету", рекао је Крег.

(Мондо)