ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 24. АВГУСТ :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН, 24. АВГУСТ


Данас је 24. август , сриједа, 236. дан по реду у текућој 2022. До краја године је остало још 129 дан.
Сазнајте шта се догодило 24. августа.

79 . - У ерупцији вулкана Везув нестали су римски градови Помпеје, Херкуланум и Стабија, а хиљаде људи је погинуло. Помпеја је добро очувана испод вулканског пепела и лаве, па је остала као свједочанство о животу и култури Римљана тог времена.

410 . - Визиготски краљ Аларик ушао је у Рим (након три дана пљачке наставио ка јужној Италији са намјером да пређе у Африку, али је на том путу умро).

1572 . - У ноћи празника Светог Вартоломеја у Паризу је отпочео покољ хугенота (француски протестанти), у којем је до септембра побијено око 70.000 људи широм Француске. Сматра се да је налог за покоље у Вартоломејској ноћи дала Катерина де' Медичи, мајка француског краља Карла ИX у договору с папом Гргуром XИИИ.

1814 . - Британци су у другом англо-америчком рату заузели Вашингтон, спалили и разорили град.

1893 . - Пожар у јужном дијелу Чикага оставио је без домова 5.000 људи.

1914 . - Завршена је Церска битка у којој је српска војска под командом Степе Степановића потукла аустроугарску и однијела прву савезничку побједу у Првом свјетском рату. Степа Степановић је добио чин војводе.

1922 . - Арапске земље су на састанку у Наблусу одбациле одлуку Лиге народа да Великој Британији повјери мандат за Палестину.

1954 . - Предсједник Америке Двајт Д. Ајзенхауер потписао је акт о стављању ван закона америчке Комунистичке партије.

1968 . - Француска је извела прву пробу хидрогенске бомбе у јужном Пацифику и постала пета нуклеарна сила у свијету.

1975 . - Смртна пресуда шефу грчке војне хунте Георгиосу Пападопулосу и још двојици вођа војног удара 1967. замијењена је доживотном робијом.

1976 . - Двојица совјетских космонаута су се спустила на Земљу послије 48 дана проведених у њеној орбити, током којих су у специјалној космичкој лабораторији извели низ експеримената.

1989 . - Премијер Пољске постао је Тадеуш Мазовјечки, први некомунистички премијер у земљама совјетског блока од 1940.

1991 . - Председник СССР Михаил Сергејевич Горбачов дао је оставку на мјесто шефа Комунистичке партије и затражио да Централни комитет донесе одлуку о распуштању партије основане прије 93 године, која је у том тренутку имала 16 милиона чланова.

1991 . - Парламент Украјине прогласио је независност од СССР.

1993 . - Десио се "Масакр у Раштанима" у коме су јединице ХВО-а током Бошњачко-хрватског сукоба након вишесатне артиљеријске паљбе упали у насеље и масакрирали 24 бошњачка цивила и 7 ненаоружаних војника Армије РБиХ.

1994 . - Израел и Палестинска ослободилачка организација су постигли споразум да Палестинци на окупираној Западној обали добију аутономију у областима образовања, здравства, пореске политике, социјалне заштите и туризма.

1995. - Мицрософт у дистрибуцију пустио Wиндоwс 95.

1998 . - Хиљаде анголских војника ушло је у Конго да помогне трупама предсједника Лорана Кабиле у борби против побуњеника предвођених припадницима племена Тутси.
 
(Независне)