У ЛАКТАШИМА БИ МОГЛЕ ДА СЕ ПРАВЕ КОМПОНЕНТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА :: Semberija INFO ::

 

У ЛАКТАШИМА БИ МОГЛЕ ДА СЕ ПРАВЕ КОМПОНЕНТЕ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА


Foto: Ilustracija
ПМП Индустриес-Фабрика машина Градишка планира изградњу производног објекта у Пословној зони Александровац, на земљишту површине 91.284 м2 (двије парцеле од 45.523 м2 и 45.761м2) у ком би се обављала вертикална производња дијелова за машине на електрични погон".

Како се наводи у тексту Претходне процјене на животну средину, који је објављен на сајту Владе РС, овај пројекат подразумијева потпуни производни процес дијелова за машине на електрични погон, хидрауличне компоненте високог притиска и редукторе почев од производње одливака, њихове машинске обраде до монтаже готовог производа. Примјена ових производа је врло широка, али служи искључиво за електрична возила што је са технолошког аспекта једниствено на европском тржишту, појашњено је у тексту.

Имплементација пројекта планирана је у три фазе, а прва се односи на производњу челичних одливака за дијелове машина на електрични погон. Предвиђена динамика изградње јесте 2022/2023. година, а сама производња би почела у 2024. години.

Друга фаза подразумијева фазу машинске обраде одливака. Овај објекат би био изграђен до 2027. године и у њему би се радила машинска обрада челичних одливака произведених у њиховој ливници. Даља експанзија (могућа трећа фаза) је фаза комплетне монтаже односно склапања готових производа и евентуално фаза проширења производних капацитета за производњу одливака и машинску обраду. У сврхе имплементације треће фазе, заинтересовани су за додатну парцелу, осим наведених парцела од 45.523 м2 и 45.761 м2, гдје ће имплементирати објекат од 12.000 м2, а све како је наведено у Писму намјере које је претходно упућено Граду Лакташи.

ПМП Индустриес је холдинг компанија међународне групације ПМП која укључује седам предузећа, четири пословне дивизије и преко 1.200 запослених широм свијета. Главно сједиште ПМП групације налази се у мјесту Цосеано сјевероисточно од Венеције. ПМП производи механичка хидраулична и електрична рјешења широм свијета.

Подсјетимо, представници ПМП-а су прошле јесени, приликом састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додим, најавили да желе нова инвестирања у РС и да траже адекватну локацију. Крајем марта су објавили да им Пословна зона Рамићи у Бањалуци не одговара.

(еКапија)