Живот на Земљу можда дошао из свемира, на метеоритима откривено свих пет база нуклеинских киселина :: Semberija INFO ::

 

Живот на Земљу можда дошао из свемира, на метеоритима откривено свих пет база нуклеинских киселина


Кључни градивни елементи ДНК и РНК, које у претходним испитивањима метеорита научници нису успијевали да открију, сада су коначно идентификовани, што указује на то да живот на Земљи можда заиста води поријекло из далеког свемира.


ДНК је сачињен од четири главне базе – аденина (А), цитозина (Ц), гуанина (Г) и тимина (Т). Њен сестрински макромолекул РНК такође у себи има аденин, цитозин и гуанин, али умјесто тимина садржи урацил (У).

Научници дуго спекулишу да су ове базе могле на Земљу да буду донијете преко метеорита и бројна истраживања су баш то провјеравала, али до сада су само утврдили присуство аденина и гуанина, али не и цитозина, тимина и урацила.

Базе нуклеинских киселина дијеле се у пурине и пирамидине. Базе раније откривене у метеоритима биле су пурини. Оне које су недостајале све до сада су пирамидини, које су мање структуре.

Сада су научници у остацима метеорита коначно открили све пирамидине и пурине који чине ДНК и РНК.

„Присуство пет главних база нуклеинских киселина у метеоритима могле су да допринесу појави генетских функција прије него што се живот јавио у раним данима Земље“, истиче Јасухиро Оба, астрохемичар на Универзитету на јапанском острву Хокаидо.

Стручњаци су користили најсавременије аналитичке технике оригинално дизајниране за генетичко и фармацеутско испитивање и откривање најмањих количина база нуклеинских киселина.

Оба наводи да су оне најмање 10 до 100 пута осјетљивије него претходни методи коришћени у покушајима откривања пирамидина у метеоритима, преноси РТС.


​РТС / Глас Српске