ЛАКО ТАКТИЧКО ВОЗИЛО “ВИХОР” – НОВИ ПРОИЗВОД :: Semberija INFO ::

 

ЛАКО ТАКТИЧКО ВОЗИЛО “ВИХОР” – НОВИ ПРОИЗВОД


Foto
Компанија Технички ремонт Братунац /ТРБ/ представила је данас у Бањалуци нови производ  - лако тактичко возило „Вихор“, које је базирано на модуларној шасији. Презентација новог возила уприличена је на Дан полиције и обиљежавање 30 година постојања и рада МУП-а Републике Српске, уз чију свесрдну помоћ и сарадњу је “Вихор” и настао.

Ријеч је о возилу тежине до  8 тона, укључујући и товар тежине од 1,5 до 2,5 тона.
 “Вихор“ је пројектован за 2+2 или 2+3 члана посаде, смјештена у засебној балистички заштићеној капсули са модуларном балистичком заштитом – ниво Б6, СТАНАГ 4569 ниво 2 евентуално 3, као и протуминском заштитом до нивоа 2б.
Капсула има 4 бочна врата, уз вишенамјенски товарни простор за транспорт особља или робе посебне намјене.


 
Возило има перманентни погон на 4 точка, независно огибљење предње и задње погонске осовине, алуминијумске фелне са пнеуматицима димензија 365/80Р20 и “рунфлат” умецима, као и централни систем регулације притиска у пнеуматицима.

Вихор има дизел мотор минималне снаге 200кW, 6-степени аутоматски мјењач, двостепени разводник погона, а од опреме  А/Ц, вентилација, камере, ГПС, ПП систем, отворе за дејствовање из возила, носаче наоружања, свјетлосна и звучна сигнализација.
 
Већински власник ТРБ-а Славен Ристић истакао је да су и “Деспот“, а  сада и „Вихор“ концептуална возила која нису радјена на платформама комерцијалних возила.



 Он је навео да су ТРБ  возила комплетно развијена уз кориштење најновијих компоненти и оног што војна техника и индустрија нуди на тржишту.
 
„Лиценце су наше у потпуности и развој  наших људи и инжењера, као и радника који су доказано стасали да понесу епитет правих конструктора најмодерније војне технике у области возила, тј. точкаша“, рекао је Ристић.
 
Он је нагласио да су у развоју возила „Вихор“ интегрисани и уважени  сви захтјеви које је Специјална антитерористичка једница /САЈ/ МУП-а Републике Српске имала, кроз конструктивне критике и приједлоге побољшања.


 
„На основу тога данас имамо Деспота оваквог какав јесте, а сада и  Вихора. Без визије да је све могуће, али и без МУП-а и свих радника који су ми повјеровали да ми то стварно можемо, ТРБ не би био ово што је данас.  Захвалност дугујем свима који су вјеровал и у мене и у ТРБ“, навео је Ристић и додао да овај дан и  предствљање новог производа компаније посвећује свом драгом пријатељу Мирославу Лазанском, који је био и велика подршка  компанији ТРБ.
 
Генерални директор ТРБ-а Мирјана Мичић истакла је да је од идеје о „Вихору“ до реализације прошло мање од 10 мјесеци.


 
„Веома сам поносна због данашњих позитивних коментара, а све захваљујући јаком тимском раду и заједничком циљу колега које су радиле на овом развојном пројекту.  Од идеје до реализације је просло мање од 10 мјесеци, а сада нам је преостало само да производ доведемо до савршенства“, навела је Мичићева и захвалила свим радницима ТРБ-а на посвећеном раду, као и припадницима МУП-а на дугогодишњој успјешној сарадњи.