ТОП 3 САВЈЕТА КАКО ДА ДЛАКА ВАШЕГ ДУГОДЛАКОГ ЉУБИМЦА БУДЕ ЗДРАВА И ЊЕГОВАНА :: Semberija INFO ::

 

ТОП 3 САВЈЕТА КАКО ДА ДЛАКА ВАШЕГ ДУГОДЛАКОГ ЉУБИМЦА БУДЕ ЗДРАВА И ЊЕГОВАНА


Foto
Власница  Грооминг салона Бартх из Бијељине, Вања Манојловић савјетује сљедеће:
 

 - Навикните пса од малена на чешљање! 
 
Пса је најлакше навикнути на редовну његу док је још мали. Најидеалније вријеме за чешљање је када је пас уморан од игре или шетње. Тада ће пружати најмање отпора.
 
Одаберите миран кутак и мекану четку. За први пут довољно је пса чешљати 2,3 минута и након чекања обавезно га наградити неком посластицом и похвалити га. Поступак ћете сваки пута продужавати све док пас не буде довољно стрпљив и рашчешљан. 
 
Важно је да пас схвати да је поступак угодан и да сте ви ти који одлучују када почети и завршити са четкањем.


 
- Колико често пса треба четкати?
 
Није важно о ком типу длаке је ријеч, њега је добра за сваког пса. Чешљањем и четкањем ћемо одстранити мртву длаку која је у фази опадања, спријечити да се длака замрси и учинити да длака изгледа сјајно и његовано.
 
Четкати пса треба полако и стрпљиво.
Прво се чешљају леђа, затим задње ноге, стомак, предње ноге, врат па тек онда главу и уши. Препоручљиво је да то буде више пута недјељно, а не само када смо окупали пса, то никако није довољно.
 
- Купање и шишање
 
Обавезно купање слиједи у случају да се пас бас много испрљао током игре или шетње, ако се ваљао у блату и прљавштини као и прије шишања.
 
У супротном на сваких мјесец и по до два је довољно како бисмо одржавали нашег пса чистим и уредним.
 
Шишање препустите фризерима за псе.
На то се пас такође треба навикавати док је још штене.
Није важно да ли ће прво шишање бити комплетно или ће се урадити само благе корекције, најважније је да оно буде угодно искуство за пса како би се пас научио да без страха долази и узива у комплетном третману. 

(Семберија инфо)