ЛИГЊА СТАРА 328 МИЛИОНА ГОДИНА НАЗВАНА ПО БАЈДЕНУ :: Semberija INFO ::

 

ЛИГЊА СТАРА 328 МИЛИОНА ГОДИНА НАЗВАНА ПО БАЈДЕНУ


Foto
Праисторијска лигња са десет кракова добила је име по америчком предсједнику Џозефу Бајдену. Створење је најстарији предак главоножаца, који такође укључују хоботнице.
"Сyллипсимоподи бидени" је имао два уда више од својих потомака и лутао је океанима прије 328 милиона година.

Додатни краци чинили су га ефикаснијим предатором, тврди тим из Америчког музеја природне историје у Њујорку.
Врста је откривена у кречњаку "Беар Гулцх" у централној Монтани, познатом по најбоље очуваним фосилима на свијету.

Била је то примитивна вампирска лигња. Не сисају и не пију крв, али имају тамну кожу која спаја пипке, налик на огртач. Ово откриц́е баца ново свјетло на еволуцију, помијерајуц́и старост групе за скоро 82 милиона година.
"Ово је први и једини познати вампиропод који посједује десет функционалних додатака", рекао је др Кристофер Вејлен, водец́и аутор рада о лигњи.

Рад је достављен за објављивање у часопису "Натуре Цоммуницатионс" у вријеме инаугурације 79-годишњег предсједника САД.

Др Вејлен је рекао: "Желио сам на неки начин одам признање на начин који је био позитивнији и окренут будуц́ности", и додао да су га охрабрили планови које је предсједник Бајден изнио за супротстављање антропогеним климатским промјенама и његово опште мишљење да политичари треба да слушају научнике.

Вампироподи су преци вампирских лигњи и хоботница. Њихово поријекло је нејасно. Савремени потомци имају осам пипака и два велика ока, што им омогуц́ава да преживе у тамним водама близу дна океана.

Хоботнице и лигње могу достиц́и дужину више од метар па до метар и по, а теже и пола тоне. "С. бидени" је био крац́и од 30 центиметара што показује да су биле мале прије него што су значајно порасле.
Његови остаци су изузетно важни, јер меко тијело главоножаца значи да се ријетко фосилизују.

"С. бидени" је ископан 1980-их и дониран Краљевском музеју Онтарија у Канади, гдје се од тада налази без претходног описа. Након скенирања узорка, др Вејлен и професор Лендман, коаутор студије, схватили су да је ријеч о потпуно новом роду и најстаријем забиљеженом главоношцу.

То потврђује претходне аргументе да је њихов заједнички предак имао десет пипака. Др Вејлен је рекао: "Број пипака је једна од кључних карактеристика која одваја линију 10-краких лигњи и сипа од линије осмокраке хоботнице и вампирске лигње".



(Б92)