КАКО ДА НАМ ПРАЗНИЧНА ЕУФОРИЈА НЕ ПОСТАНЕ ПРАЗНИЧНА ДЕПРЕСИЈА :: Semberija INFO ::

 

КАКО ДА НАМ ПРАЗНИЧНА ЕУФОРИЈА НЕ ПОСТАНЕ ПРАЗНИЧНА ДЕПРЕСИЈА


Два дана нас дијели од Нове године. Неки се већ сада преиспитују шта јесу, а шта нису остварили. Гдје су гријешили, да ли су могли више и боље.

Када овој једначини додамо и пандемију, како ће годишњи биланс утицати на нас су говорили психијатар доц. др Ивана Сташевић Карличић и психолог Татјана Суботић из Клинике "Лаза Лазаревић".

Неке жеље су остале неостварене, а неки планови су пали у воду. Неки односи су остали недоречени. Још једна година пандемије је много штошта пореметила. Све то нас и те како тјера на размишљање и како сада себи да кажемо - идемо даље - и да не упаднемо у такозвану, празничну депресију.

Нова година је и без пандемије добар тренутак да направимо биланс шта смо урадили у животном циклусу који је трајао годину дана, а то је уједно и тренутак коме често приписујемо и магичне моћи, преломни тренутак од ког све треба да нам буде блиставо, напомиње др Ивана Сташевић Карличић.

"У том сабирању, када се тиче неких личних, пословних и других активности које смо имали током године можда нећемо имати добар биланс. Ретки су људи који могу сасвим зрело и објективно да сагледају ситуацију и кажу: 'ОК ја сам у плусу'. Али увек нам нешто фали до коначне среће, а то је и чаробна формула живота да увек идемо даље, у сваком случају. Оно што приписујемо новогодишњим празницима, ту неку магичну моћ да можемо некако и да поправимо ствари, јесте оно што нас тера даље", објашњава докторка Карличић.

Људи који су иначе склони афективној лабилности, нестабилности расположења, који су склони депресији и иначе и који су имали депресивне епизоде, имају већи ризик да уђу у праву депресивну епизоду током празника.
Како да избјегнемо празнично нерасположење

Остало је исувише мало дана да бисмо тек сада мислили на ментално здравље. Ковид нас је додатно освијестио колико је важно да водимо рачуна о превенцији, о здравим стиловима живота, али и колико је важно да гајимо добре међуљудске односе, да не носимо посао кући, а да на послу будемо максимално фокусирани.

"Уз сазнање да треба гледати кроз мањи фокус и са мање очекивања од себе, онда можете да се припремите и за стање биланса, нарочито уз такође, претходно знање о томе да не може све бити савршено и да управо чињеница да можда нисмо све довршили у овој години, може да буде добар подстрек за наредну годину, за неки наредни циклус", истиче докторка Сташевић Карличић.

Осјећај анксиозности, депресивности, стреса и такозваног холидеј блуза који се јављају током зимских празника који се подудара и са периодом сезонских депресија, уколико траје дуже од двије седмице, уколико нас онемогућава да изађемо у сусрет свакодневним активностима, оно што нас спречава да живимо и радимо као раније у складу са оним што смо ми, с неким нашим ритмом, све је то разлог да потражимо помоћ, напомиње Татјана Суботић.

"Врло отворен разговор о свему је оно за шта се залажемо и што мислимо да је заправо почетак решавања сваког проблема", додаје психолог.

"Зрелост је у ствари способност да препознамо, именујемо своје емоције и да их поделимо са другима", напомиње докторка Сташевић Карличић.

Прва најбоља адреса је да се обратимо некоме из нашег блиског окружења која ће нам пружити и осјећај подршке. Али није могуће превазићи све препреке и проблеме разговором са блиским особама, зато се не треба либити и од тражења стручне подршке.

Будимо реални и смањимо очекивања

Морамо бити свјесни да су ово ипак само празници који ће трајати неколико дана и у којима не можемо да стигнемо све. Зато психолог Татјана Суботић савјетује да се окружимо драгим људима, да одвојимо вријеме за себе, да се одморимо, да се дружимо и да не гајимо очекивања да ће тих неколико дана празника промијенити све.

"Најбоље је да направимо план дешавања и активности и да себи не задајемо превелике задатке. Да оставимо времена и да се одморимо. Себи нешто и да поклонимо. Да мислимо на друге, али и на себе", закључује психолог.

Извор: Независне новине