Знамо ли довољно о алфа-липоинској киселини? - Један од најснажнијих антиоксиданаса у организму :: Semberija INFO ::

 

Знамо ли довољно о алфа-липоинској киселини? - Један од најснажнијих антиоксиданаса у организму


У вријеме САРС-ЦоВ-2 вирусне инфекције, алфа-липоинска киселина је, као моћан антиоксиданс, нашла своје мјесто, како у превенцији, тако и у протоколима за лијечење пацијената обољелих од САРС-ЦоВ-2. Алфа-липоинска киселина може се користити превентивно код здравих особа које су изложене опасности од заразе овим вирусом, као и за третман обољелих

Посљедњих година, а поготово у вријеме пандемије САРС-ЦоВ-2, много се говори о алфа-липоинској киселини и њеном антиоксидативном дејству. Међутим, многима ова киселина и њени бенефити, још увијек, представљају непознаницу. 

Алфа-липоинска киселина један је од најснажнијих антиоксиданаса у нашем организму и у малим количинама, организам је може природно стварати. Путем хране се обично узима недовољно, те ју је потребно унијети у облику додатака исхрани, уколико се организам нађе у стању болести или појачаним потребама за истом. Синтеза алфа-липоинске киселине у старијој животној доби се знатно смањује, па старије особе имају посебно повећане потребе.

Природни извори антиоксиданаса у храни су: суха шљива, грожђице, боровнице, купине, јагоде, малине, шљиве, наранџе, грејп, трешње, кељ, шпинат, прокулица, брокули, цвекла и друге сличне намирнице.

Главна улога антиоксиданаса у нашем организму је да неутралишу тзв. слободне радикале. Наиме, у процесу стварања енергије, ћелије користе кисеоник, који у реакцији оксидације може да ствара "нуспроизводе", односно слободне радикале.

Знајући да се ове реакције одвијају у цјелокупном организму, можемо закључити да смо континуирано изложени оксидативном стресу. Ако слободни радикали нису неутралисани антиоксидансима, могу да оштете зид ћелије, зидове крвних судова, протеине, масти, па чак и ДНК у једру ћелије.

Савремена медицинска литература описује око 70 хроничних дегенеративних болести које настају као резултат овог процеса.

Примјена алфа-липоинске киселине у пандемији изазваној са САРС-ЦоВ-2: У вријеме САРС-ЦоВ-2 вирусне инфекције, алфа-липоинска киселина је као моћан антиоксиданс, нашла своје мјесто, како у превенцији, тако и у протоколима за лијечење пацијената обољелих од САРС-ЦоВ-2. Алфа-липоинска киселина може се користити превентивно код здравих особа које су изложене опасности од заразе овим  вирусом, као и за третман обољелих.

За примјену ове киселине у третману, упориште проналазимо у самом механизму њеног дјеловања. Заштитни ефекат алфа-липоинске киселине код критично болесних од САРС-ЦоВ-2  инфекције је објашњен путем више принципа дјеловања: побољшава вирусом индуковану  дисфункцију органа директним уклањањем слободних радикала јаким антиупалним одговором, јер смањује упалне цитокине код тешко обољелих, побољшава интрацелуларни ниво глутатиона и нормализује оксидативни стрес.

Опоравак мириса код ове инфекције је много спорији, јер олфакторним неуронима треба времена да се регенеришу снабдијевањем матичних ћелија унутар слузнице носа. За опоравак неурона свакако повољно дејство има јак оксиданс какав је алфа-липоинска киселина.

Алфа-липоинска киселина код пацијената са дијабетесом: Због бројних позитивних ефеката, годинама уназад пацијенти са дијабетесом уз своју редовну терапију користе управо алфа-липоинску киселину. Код ових пацијената, алфа-липоинска киселина позитивно утиче на  кардиоваскуларни и нервни систем, побољшава осјетљивост на температуру и додир, ублажава симптоме дијабетесне полинеуропатије, смањујући бол и непријатне сензације (трњење, мравињање, печење), поправља микроциркулацију  омогућујући бољу исхрану нервне ћелије, а тиме поправља  и покретљивост екстремитета, превенира повреде стопала, а тиме инфекцију и компликације у дијабетесу, неизљечивој доживотној болести.

Уз индивидуализирани приступ сваком болеснику, потребно је, у склопу лијечења и олакшавања симптома, те превенирања компликација или превенирању болести, пацијентима понудити и препоручити алфа-липоинску киселину.

Код нас се може пронаћи у облику капсула или ампула, у дозама од 200 мг, 300 мг или 600 мг. Фармацеутска компанија Хемофарм у свом портфолију има производ Алпхалипоин форте, који садржи 300 мг алфа-липоинске киселине.

Предност препарата Алпхалипоин форте је да су капсуле гастрорезистентне, добро се подносе и смањује се осјећај мучнине и нелагоде у стомаку који се иначе може јавити након узимања обичних капсула. Пожељно је да се узима на празан стомак, пола сата прије доручка, једна капсула на дан или двије када ваш љекар тако препоручи, у превенцији или лијечењу.

Независне новине - Пише: Проф. др сц. Сенада Селмановић, спец. породичне/обитељске медицине