Навике због којих су Скандинавци здрави и срећни :: Semberija INFO ::

 

Навике због којих су Скандинавци здрави и срећни


Фото - Курир
Посљедњих година доста се прича о скандинавском начину живота. Ови народи итекако држе до здравог живота, животни вијек је дугачак и квалитет живота изузетно добар, а неке заслуге имају и сљедеће чињенице...

Уживање у природи високо на листи приоритета

Иако већина Норвежана живи у градовима, уживање у природи и даље је високо на листи приоритета код великог броја грађана.

Вјерују да је вријеме проведено у природи изузетно битно, за шта чак имају и посебну ријеч – фрилуфтслив. Али битно је рећи да физичка активност за њих не значи тек сагоријевање калорија, већ тражење ужитка у томе што раде.

Зато, на примјер, добар дио Норвежана умјесто теретане бира скијање, клизање, шетњу у шуми, пливање у језеру и слично.

Маслац дражи од уља

Скандинавци знатно више вјерују маслацу него уљу, па тако мали комад маслаца додају у разноразне врсте хране – супу, месо, поврће...

Овим начином храна постаје нутритивнија, а уједно Скандинавци сматрају и да се значајним уносом млијечних масти добро боре против претилости, пише "Пун куфер".

Не постоји лоше вријеме, само неприкладна одјећа

Норвежани се дословно држе те фразе, стога се немојте изненадити видите ли у Норвешкој људе који усред зиме, по киши и снијегу, рекреативно возе бицикл.

Ниске температуре убрзавају рад метаболизма, поправљају квалитет сна и регулишу апетит.

Слаткиши за дјецу само суботом

У шведским вртићима приликом припреме оброка не користи се нимало шећера.

Уз то, дјеца уопште не једу слаткише прије навршене друге или треће године живота. Али чак и кад одрасту, слаткише обично смију јести само суботом или празницима.

Воле сауне, користе их изузетно често

Након дугих шетњи по хладноћи највише се желите загријати. Скандинавци воле сауне, користе их изузетно често, а ако вас неко позове у сауну, знак је то да према вама гаји поштовање.

Такође, сауне радо посјећују и мушкарци и жене, па можда и у томе лежи тајна здравља, али и – доброг тена.

Црвено месо јако је ријетко на менију

Већина Скандинаваца преферира једење код куће, а због уравнотежене прехране и активног начина живота, како смо већ споменули, добро изгледају и здрави су.

Црвено месо јако је ријетко на менију, али се итекако једе много рибе, посебно оне плаве.

Вријеме за кафу итекако је важно

Швеђани користе ријеч фика, која се може превести као "вријеме за кафу или колач", али у стварности значи много више од тога.

То је вријеме када се не бавите својим послом и уживате у времену с пријатељима. Фика није само пауза за кафу, већ начин за успоравање и размишљање о стварима.

И док у другим земљама многи узимају кафу за понијети или је пију с ногу, у Шведској се та пауза не доводи у питање.

​Независне новине / Инфо Бијељина