САВЈЕТИ СТРУЧЊАКА: Намирнице које можете да једете када са њих скинете буђ :: Semberija INFO ::

 

САВЈЕТИ СТРУЧЊАКА: Намирнице које можете да једете када са њих скинете буђ


Храна која дуго стоји чак и у фрижидеру може да се убуђа.

Дешава се да извадите вашу омиљену храну из фрижидера и таман се спремате да је поједете схватите да је прекривена буђи и да је њен укус много другачији.

Када сте већ загризли убуђану храну, да ли је одмах испљунете и исперете уста? Према ријечима стручњака, бићете сасвим у реду, али постоји пар ствари којих морате да будете свјесни када поједете буђ.

 Неки сиреви се чувају јако дуго баш зато што требају да се убуђају. Оно што сви кажу јесте да сигурно нећете умријети од тога и да ћете сварити храну као и обично. Буђ може да буде опасна, али обично није. Чак се на неким намирницама она и очекује, као што је сир или шунка, а ове намирнице су у потпуности безбједне за јело.
Зелена буђ која се јавља на поврћу може да вам изазове мучнину, али само због мириса и непријатног укуса буђи, не зато што садржи отрове. Зато се савјетује да мало сачекате пошто поједете буђаву намирницу и да не јурите одмах код љекара. Стомак није баш пријатељско мјесто за бактерије, па оне тешко могу да преживе у нама.

У случају да унесете велику количину буђи, ваши симптоми могу да буду мучнина и повраћање и тада треба да се обратите лекару. Буђ често изазива и алергије, па може да се деси и нека алергијска реакција која вам неће пријати.

Многи од нас често само одсијеку дио на ком се налази буђ и поједу остатак хране који је нетакнут. Међутим, сва буђ има дубоко коријење у храни, а не само у ономе што ми видимо као зелену чупаву скраму. Неки тврди сиреви, саламе, тврдо воће и поврће може још увијек да се једе, јер се буђ тешко шири дубље у плод. Намирнице које по себи имају буђ обавезно баците, осим ако није у питању сир. Храна коју је у реду јести када одстраните буђ је тврди сир, саламе, тврдо воће и поврће. Обавезно баците меке сиреве, воће, печене намирнице, сочиво, орахе, јогурт, џемове и месо када примијетите буђ по њима.

Најбоље је да спријечите да се храна убуђа. Зато је чувајте у фрижидеру, јер се буђ јавља када је температура мало више.