Данас вегани и вегетаријанци славе свој дан: Све више вегетаријанаца и вегана :: Semberija INFO ::

 

Данас вегани и вегетаријанци славе свој дан: Све више вегетаријанаца и вегана


Свјетски дан вегетаријанства, 1. октобра, обиљежава све већи број вегетаријанаца и вегана, као и неки који то још нису. Прво вегетаријанско друштво у свијету основано је 1847. године. Прво веганско друштво основано је 1944. године.

Ријеч вегетаријанство произлази из латинске ријечи вегетус, што значи здрав, свјеж и пун живота или хомо вегетус, што значи тјелесно и ментално здрава особа. Изворно значење ријечи указује на уравнотежен филозофски смисао за живот, а не само исхрану која се састоји од воћа и поврћа. Прво вегетаријанско друштво у свијету основано је 1847. године.

Ријеч веган настала је од почетка и краја ријечи вегетариан и њено извођење из ријечи вегетаријанство симболизује да је веганство у коријену вегетаријанства и да је логичан закључак вегетаријанског пута у потрази за добрим здрављем, без патње и смрти животиња. Прво веганско друштво основано је 1944. године.

Свјетски дан вегетаријанства обиљежава се 1. октобра, још од 1977. године, с циљем подстицања људи да размисле о етичким, еколошким, здравственим и хуманитарним предностима вегетаријанског начина живота.
Данас у свијету, број убијених животиња на фармама због људске исхране прелази бројку од 60 милијарди годишње, те се због тог 2. октобар обиљежава као Свјетски дан животиња с фарми.

Свјетски дан животиња са фарми обиљежава се на рођендан вегетаријанца Махатме Гандхија.

Агенције