НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ - СНЕЖАНИНИ „ЏЕПОВИ ПУНИ ЗВИЈЕЗДА“ :: Semberija INFO ::

 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ - СНЕЖАНИНИ „ЏЕПОВИ ПУНИ ЗВИЈЕЗДА“


У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини вечерас је представљена друга књига прича Снежане Топаловић „Џепови пуни звезда“ која је награђена на “Петим дринским књижевним сусретима“ у Зворнику.

Ово је Снежанина друга објављена књига, настајала, како она рече, у периоду од двије године.



 „У књизи је објављено тридесет прича, подијељених у четири циклуса. Приче говоре о људима које свакодневно сусрећемо, једноставније, о обичним људима и њиховим необичним судбинама. Сви моји јунаци су добри, племенити, честити људи, какви бисмо сви требали да будемо. Приче су носталгичне, јер говоре о неком срећнијем времену, када су се неке вриједности цијениле пуно више него данас. Мени је прошлост изузетно важна, јер одатле сви ми црпимо снагу за будућност. Што се тиче писања, сматрам да све може бити љепше и племенитије него што се показује и приказује“.

Снежана каже да је писала о људима из њеног окружења, с којима је одрастала и који су је обликовали и као писца и као личност.


 

„Сви ти људи заслужују да о њима пишем. Пратиоци на друштвеним мрежама, када прочитају неку од мојих прича, обично кажу да су препознали некога свога у свакој причи. Прича „Унук“ је помало лична и сматрам да је једна од најбољих прича које сам до сада написала. Надам се да ће инспирације за писање бити и у наредном периоду. Потребно је да протекне неко вријеме, јер је између прве збирке „Удахнуто дјетињство“ и ове збирке прошло око три године“, каже Снежана Топаловић.

Дејан Спасојевић, главни уредник Издавачке куће и штампарије „Ас огласи“ из Зворника изјавио је да је Снежанина збирка награђена на “Петим дринским књижевним сусретима“ у конкуренцији од четрдесетак наслова.

 „Ради се о доброј збирци прича које говоре о неким прошлим временима. Ауторка описује реалне догађаје, али креативност и моћ писца исказује се и у тој надоградњи, домаштавању одређених ликова. Вјерујем да ће ова књига имати добар пријем код читалаца“, каже Спасојевић.

(Семберија инфо)