Музеј Семберије – 15. Бијељинско бијенале: Побједник Бијенала Синиша Будимир :: Semberija INFO ::

 

Музеј Семберије – 15. Бијељинско бијенале: Побједник Бијенала Синиша Будимир



Градска менаџерка Татјана Пантић вечерас је у Музеју Семберије отворила Петнаесто бијељинско бијенале. Побједник овогодишњег Петнаестог бијељинског бијенала је Синиша Будимир који се иконописом бави од 1998. године.



Живописао је цркве у региону и иностранству. „Бавим се иконописом, живописом и црквеним сликарством. На наговор пријатеља изложио сам два рада. Тема награђеног рада је „Изолација“, што је јасна асоцијација на пандемију ковида коју смо недавно преживљавали. Имам обавезу да наредне године припремим једну изложбу у Музеју Семберије“, истакао је Синиша Будимир, нагласивши да се његов аутентичан рад, када је и он боловао од ковида, може посматрати и као одговор на политичка и друга дешавања на глобалном нивоу. 



Момчило Копривица, директор бијељинског Музеја Семберије каже да је ово јубиларно Петнаесто Бијељинско бијенале, јер се организује сваке друге године и представља уистину афирмацију бијељинске ликовне умјетности и културе.



„Манифестација је заокружила тридесет година постојања и она је изузетно значајна за нашу установу, али и за умјетнике који дјелују на простору Семберије. На изложби је представљено  петнаест умјетника са 25 радова, што говори о озбиљном и квалитетном представљању ликовних умјетника Бијељине“, истакао је Копривица, нагласивши да ће изложба бити отворена у наредних мјесец дана, све до 26. јула.

Весна Тодоровић, мастер ликовни умјентик, изложила је два рада, „Сузни благослови мати Матроне” и „Виђење Светог Григорија Паламе“. Она каже да је од студентских дана учествовала на Бијељинском бијеналу.



„Направила сам једну паузу, била сам члан жирија претпрошле године, а сада поново излажем на Бијеналу. За нас, ликовне умјетнике, важно је да се представимо својим дјелима у граду у којем живимо.  Бог нам је дао таленат који треба да умножавамо и дијелимо са другима. Пуно је љепше када се све умножи, када се подијели са другима, када се отворе и питања и одговори, јер ћемо се сви боље осјећати“, каже Весна Тодоровић.

Весна Беновић, дипломирани економиста,  сликарством се активније бави у протеклих десетак година.



 „Интересовање и љубав према сликарству код мене се развило још у дјетињству и ту љубав и данас чувам, његујем и развијам. Први пут учествујем на Бијељинском бијеналу. Моја слика, уље на платну, зове се „Љубав“. Сматрам да је љубав покретач свега и најбитнија у људским односима. На слици су представљена два  јапанска ждрала, као симбол љубави, вјечности и стабилности“, каже Весна Беновић.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић