ИНОВАЦИЈЕ У ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ У СРЦУ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ИНОВАЦИЈЕ У ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ У СРЦУ СЕМБЕРИЈЕ


Савремена кретања у друштву, нове тенденције у различитим областима, потребе младих, али и потребе тржишта, неизоставно постављају својеврсне захтјеве пред образовни систем. Никада није било лако одговорити на бројне изазове које наставни процеси носе са собом, а чини се да је данас то постало теже но икада. 

Убрзани проток информација, нови, наметнути ритам живота, довели су до нових особина које препознајемо у модерним генерацијама, нових интересовања, али и нових занимања. Сфера високог образовања у праћењу ритмова који нас окружују и правилном и правовременом реаговању на њих – не смије заостајати.



У ери када нас медији окружују у различитим облицима, са свих страна, када је врло важно како комуницирамо са свима онима који јесу дио нашег живота, али и када је свијест о сопственој свијести гласно ступила на сцену – Универзитет Синергија је одлучио да омладини Бијељине, Семберије, али и других дијелова земље и региона, пружи студијске програме гдје ће пронаћи одговоре на многа питања.

Својој постојећој палети студијских програма основних академских студија – додајемо потпуно нов, интерактиван и интердисциплинаран програм – Савремена психологија, чија је тежња да образује будуће стручњаке у области која је увијек била дио наших интересовања као друштва – а која је, посљедњих деценија посебно, постала неизоставан чинилац нашег свакодневног живота – у циљу бољег разумијевања и побољшања истог. Савремена психологија, окупивши еминетни кадар из ове области, отвара врата свим онима заинтересованим да, по успјешном дипломирању, пронађу своје мјесто у школама, предузећима, здравственим установама – али и свим другима институцијама којима је потребна психолошка помоћ и, изнад свега, подршка.



И не само то – како бисмо указали на важност правилног тумачења медијских садржаја, унаприједили разнолике облике комуницирања, превенирали неспоразуме и неуспјех у размјени порука – студијском програму Англистика, којег су до сада доминантно красиле особености енглеског језика и књижевности – придружујемо сферу медија и комуникације; овај студијски програм, наиме, постаје богатији за читаву палету предмета који ће се фокусирати на медијску писменост и језик из више углова – тиме вишеструко обогаћујући знања и вјештине будућих дипломаца.
Увјерени да образовање треба да иде руку под руку са потребама које нас окружују – али и обратно – да средина крене руку под руку са образовањем – кренимо заједно путем образовања изузетних, стручних појединаца – који ће наше друштво учинити бољим мјестом за живот.


Проф. др Маријана Продановић, декан Филолошког факултета