Данас је Свети Пантелејмон :: Semberija INFO ::

 

Данас је Свети Пантелејмон


Мошти овог свеца чувају се на Светој гори, вјерује се да имају исцјелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона.

Српска православна црква данас слави Светог Пантелејмона, великомученика и исцјелитеља. За њега се везује занимљива животна прича, а овај девети август прате и вјеровања на која би највећу пажњу требало да обрате они који крећу на пут.

Пантелејмон се родио у Никомидији, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимала, а након што је, како предање каже, једном слијепом човјеку вратио вид, његово знање и умијеће, изазивало је завист бројних љекара.

Оптужили су га да је хришћанин, што је у то вријеме била најопаснија оптужба због које је морао на суђење пред царом Максимилијаном. Пантелејмон је и пред овим владаром показао своје исцјелитељске моћи.

Прича о чудима које изводи све више су се шириле и привлачиле су све већи број људи хришћанству. Цар Максимилијан је одлучио да га затвори и изложи страшном мучењу.

Пантелејмону се у тамници Бог више пута приказао. Покушавали су да га више пута убију, али се мач сваки пут ломио. На крају је он сам својим џелатима дозволио да га убију.

Убијен је јула 304. године, под дрветом маслине.

Мошти овог свеца чувају се на Светој гори, вјерује се да имају исцјелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона.

Један од најљепших манастира на Атосу посвећених је Пантелејмону, а међу ктиторима тог здања био је и цар Лазар.

Дијелови његових моштију налазе се и у Београду, у Руској цркви на Тамшмајдану, у цркви Свете Петке на Калемегдану и у храму Светог архангела Гаврила.

Обичаји и вјеровања

Ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то. Вјерује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успјешним.

Ко се спрема за пут, треба да крене баш данас. Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих возача и оних којима је друм други дом.

Прича каже да овај светац управља вјетровима и да тако наставља своје путовање широм свијета.

Ако се на данашњи дан два непозната човјека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се вјерује да су сигурно род.

​Агенције