Култура :: Semberija INFO ::

 

30. Сарајево Филм Фестивал: У конкуренцији за награде Срце Сарајева 54 филма



За награде Срце Сарајева у Такмичарским програмима 30. Сарајево Филм Фестивала укупно ће се такмичити 54 филма, а три филма ће бити приказана изван конкуренције.

У четири такмичарске селекције – играног, документарног, кратког и студентског филма – 19 ће филмова забиљежити свјетску, девет међународну, три европску, 23 регионалну и три босанскохерцеговачку премијеру.

"Приказивање ових 57 премијера, уз још 15-ак филмова у програмима У Фокусу и Опен Ер који ће тек бити најављени, чини Сарајево Филм Фестивал и ове године мјестом гдје најшира публика, као и филмска струка и критика, може добити најпрецизнију слику филмске умјетности у Југоисточној Европи, Украјини и Јужном Кавказу данас. Ове регије су истовремено у жижи и на маргини свјетске пажње, а Фестивал пружа јединствену прилику за дубље разумијевање свих нијанси искустава са геополитичке и умјетничке маргине које често недостају у склапању комплексне слике данашњице. Срце Сарајева је у протеклих 20 година, откако се додјељује, постало заиста вриједна филмска награда која амплифицира гласове из ове регије и приближава их свјетској јавности, и вјерујемо да ће тако бити и овај пут", изјавио је директор Сарајево Филм Фестивала Јован Марјановић.

Ове године селекциони тим под водством Изете Грађевић, креативне директорице Сарајево Филм Фестивала, погледао је 940 филмова: 190 дугометражних играних, 280 документарних и 470 кратких и студентских филмова.

"Избор такмичарских програма овогодишњег јубиларног издања Фестивала урађен је у складу са задатком који смо себи као фестивал поставили у вријеме када је он покренут. Ове селекције посвећене су новим ауторима, оригиналним причама и концептима. У нашој такмичарској арени, по устаљеној пракси увијек спремни на креативни ризик, уз филмове и ауторе чију су вриједност ове године препознали највећи свјетски филмски фестивали: Цаннес, Берлин, Венеција, нашли смо мјеста и за неколико нових наслова, неколико свјетских премијера за које вјерујемо да им је мјесто управо у таквој селекцији. Као што је познато, за наше такмичарске програме бирамо филмове из широке регије Југоисточне Европе, коју одликују шаролике филмске праксе и традиције, разноликост у избору тема, филмског језика и креативних афинитета. Захваљујући управо богатству разноврсности, може се рећи да наши такмичарски програми и ове године представљају велики филмски свијет данашњице у малом", изјавила је креативна директорица Сарајево Филм Фестивала Изета Грађевић.

Елма Татарагић, селекторица Такмичарског програма – играни филм, у програм је уврстила девет филмова, од којих ће у конкуренцији за награде један филм имати свјетску, један европску, а шест филмова регионалну премијеру. Изван конкуренције, као гала пројекција, један ће филм забиљежити свјетску премијеру.

"Овогодишња селекција је истовремено и позивница али и упутство, могућност и рестрикција, обећање и пријетња, сигурно мјесто, али и изазов. Ауторице и аутори осам филмова у конкуренцији и једног филма изван конкуренције на различите начине изражавају забринутост за свијет данас, јучер и сутра. Селекција је полифонија различитих и разноврсних перспектива о рату, хисторији, љубави, издаји, о крхкој будућности али и вјечној људској потреби за припадањем. С овом селекцијом позивамо вас да размислите о амбивалентности садашњег свијета који изгледа да никада није био фрагилнији", изјавила је Татарагић.

Рада Шешић, селекторица Такмичарског програма – документарни филм, за програм је изабрала 21 филм. У конкуренцији за награде 19 је филмова: три ће филма у Сарајеву забиљежити свјетску, пет међународну, један европску, осам регионалних и два филма босанскохерцеговачку премијеру. Два филма ће бити приказана изван конкуренције: један ће имати свјетску, а један бх. премијеру.

"Овогодишњу селекцију можемо назвати 'пецање у ријеци времена'. Овај метод, креативно примијењен у великом броју изабраних филмова, нуди јединствену ауторску перспективу кориштења протока времена, било кроз изузетан архивски материјал или рафинирано филмско проматрање. Документаристи тиме нуде публици узбудљиво осјетилно искуство и потичу на размишљање. Ово је и година особних прича; половина селекције рефлектира крајње персонално или интимно обитељско, но кроз суптилно предочен микро свијет зрцали се заправо и узбудљиви, често провокативан макро свијет окружења, политичких превирања, социјалних борби. Кратки документарци одважно доносе креативно прожимање филмских стилова и отварање граница документарне текстуре ка другим жанровима. Поносно истичемо чак седам талентираних дебитантица из регије чији ће храбри и надасве оригинални филмски изричаји обиљежити ову докуметаристичку годину", изјавила је Шешић.

У Такмичарском програму – кратки филм, по избору селекторице Елме Татарагић, ове је године 12 филмова: четири ће имати свјетску, два међународну, један европску, а пет филмова регионалну премијеру.

"Ова година доноси узбудљиву селекцију краткометражних филмова који се такмиче за Срце Сарајева. Није необично да одабраних 12 филмова доноси изузетно разноврсне приступе и свјетове са темама које су потпуно различите. Но, без обзира на разноврсност, све ауторице и аутори постављају питања идентитета, будућности и перспективе у данашњем крхком свијету. И оно што је можда најважније, ови филмови доносе дашак слободе и у изразу, а и у односу према свијету", казала Татарагић о селекцији кратког филма.

Асја Крсмановић, селекторица Такмичарског програма – студентски филм, у програм је уврстила 15 филмова, од којих ће девет имати свјетску, два међународну, а четири филма регионалну премијеру.

"Од 15 фимова у конкуренцији, уз 11 играних, у конкуренцији су се нашла и три анимирана и један документарни филм. Оно што посебно радује видјети у овогодишњем издању програма је сва тематска и стилска разноврсност радова, али и спремност да се ризикује, не пристаје на компромисе, и истовремено суверено влада филмским језиком. Од класичних проблема одрастања (па и оних касних које неке од ликова ухвате тек у тридесетима), преко породичних драма, питања идентитета и миграција (економских и оних узрокованих ратовима), класних подјела, родно заснованог насиља, токсичности мушко-женских, али и породичних и пријатељских односа, па све до неких комплекснијих питања човјековог постојања, његове везе са природом те неминовног размишљања о смрти и крају свијета (буквалном или онаквом каквим га знамо), ова селекција показује сву ширину тема којима се млади аутори/це баве", изјавила је Крсмановић.

Такмичарски програм обухвата филмове и ауторе/ице из Албаније, Арменије, Аустрије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Грчке, Грузије, Мађарске, Косова, Сјеверне Македоније, Малте, Молдавије, Црне Горе, Румуније, Србије, Словеније, Турске и Украјине.

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – ИГРАНИ ФИЛМ 2024.

Жири:

Предсједник жирија: Паул Сцхрадер, редитељ и сценарист, САД 
Себастиан Цавазза, глумац, Словенија
Уна Гуњак, редитељица, сценаристица и монтажерка, БиХ
Јухо Куосманен, редитељ и сценарист, Финска
Нооми Рапаце, глумица и продуцентица, Шведска
 
Награде:

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљИ ИГРАНИ ФИЛМ
Новчану награду, у износу од 16.000 €, суфинансира Туристичка заједница Кантона Сарајево

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљУ РЕЖИЈУ
Новчану награду, у износу од 10.000 €, обезбјеђују Уједињене нације у Босни и Херцеговини у сарадњи са УНЕСЦО-ом

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљУ ГЛУМИЦУ
Новчана награда у износу од 2.500 €

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљЕГ ГЛУМЦА
Новчана награда у износу од 2.500 €

1. МЕЂУ БОГОВИМА, Вук Ршумовић (Србија, Италија, Хрватска, 2024, 102 мин.) – свјетска премијера
2. ОБИТЕљСКА ТЕРАПИЈА, Соња Просенц (Словенија, Италија, Хрватска, Норвешка, Србија, 2024, 122 мин.) – европска премијера
3. АРКАДИЈА, Јоргос Зоис (Грчка, Бугарска, САД, 2024, 99 мин.) –регионална премијера
4. РЕДАКЦИЈА, Роман Бондарчук (Украјина, њемачка, Словачка, Чешка, 2024, 126 мин.) – регионална премијера
5. СЕЛО ПОКРАЈ РАЈА, Мо Хараве (Аустрија, Француска, њемачка, Сомалија, 2024, 132 мин.) – регионална премијера 
6. СВЕТИ ЕЛЕКТРИЦИТЕТ, Тато Котешивили (Грузија, Низоземска, 2024, 95 мин.) – регионална премијера
7. ТРИ КИЛОМЕТРА ДО КРАЈА СВИЈЕТА, Емануел Парву (Румунија, 2023, 105 мин.) – регионална премијера
8. ВЕЛИКА СЕДМИЦА, Андреј Кон (Румунија, Швицарска, 2024, 133 мин.) – регионална премијера
9. МАЈКА МАРА, Мирјана Карановић (Србија, Словенија, Швицарска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Луксембург, 2024, 96 мин.) – гала, свјетска премијера, изван конкуренције


ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ 2024.

Жири:
Менди Чанг, оснивачица и креативна директорица Фриментлов документарне продукције Андинајбл, САД
Марек Ховорка, оснивач и директор Међународног фестивала документарног филма Ји.хлава, Чешка 
Ванг Ксишуаи, редитељ, сценарист и продуцент, Народна Република Кина

Награде:

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ
Новчану награду, у износу од 4.000 €, обезбјеђује Влада Швицарске
СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљИ КРАТКИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ
Новчана награда у износу од 2.000 €
НАГРАДА ЗА НАЈБОљИ ФИЛМ КОЈИ ТЕМАТИЗИРА љУДСКА ПРАВА
Новчану награду, у износу од 3.000 €, обезбјеђује Краљевина Низоземска
СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЖИРИЈА
Новчана награда у износу од 2.500 €

1. БИАНГ БИАНГ ЕКСПРЕС, Никола Стојановић (Србија, Кина, 2024, 10 мин.) – свјетска премијера
2. ТАТИНА УСПАВАНКА, Лесиа Диак (Украјина, Румунија, Хрватска, 2024, 78 мин.) – свјетска премијера
3. ТВОЈ ЖИВОТ БЕЗ МЕНЕМ, Ана Руби (Мађарска, Шведска, 2024, 72 мин.) – свјетска премијера
4. ГАЛЕБ, Давид Лушичић (Хрватска, 2024, 29 мин.) – међународна премијера
5. ХЕТЕРОТОПИЈА, Никола Николић (Србија, 2024, 7 мин.) – међународна премијера
6. ЛОКСИ, Димитрис Захос, Танасис Кафетзис (Грчка, 2024, 87 мин.) – међународна премијера
7. НАША ДЈЕЦА, Силвестар Колбас (Хрватска, 2024, 92 мин.) – међународна премијера
8. ОНО ШТО ЗАХТЈЕВАМО ОД КИПА ЈЕ ДА СЕ НЕ ПОМЈЕРА, Дефне Херетакис (Грчка, Француска, 2024, 31 мин.) – међународна премијера
9. ПОВРАТАК У ЈАСЕНОВАЦ, Адмир Рахмановић (Босна и Херцеговина, Шведска, 2023, 12 мин.) – европска премијера
10. ЕЛИС ОН & ОФ, Изабела Тент (Румунија, 2024, 86 мин.) – регионална премијера
11. БОЛ, Иван Фактор (Хрватска, 2024, 22 мин.) – регионална премијера
12. СЕНТ АНИ, Маја Прелог (Словенија, Италија, Пољска, Србија, Аустрија, 2024, 87 мин.) – регионална премијера
13. ИЗМЕЂУ ДЕЛИКАТНОСТИ И НАСИљА, Сирин Бахар Демирел (Турска, Низоземска, 2023, 15 мин.) – регионална премијера
14. КОМАДИЋИ ЛЕДА, Мариа Стоианова (Украјина, Норвешка, 2024, 95 мин.) – регионална премијера
15. ... НЕД, ТАСОТ, ЈОСОТ …, Брижит Вајх (Аустрија, 2023, 99 мин.) – регионална премијера
16. ПАВИљОН 6, Горан Девић (Хрватска, 2024, 69 мин.) – регионална премијера
17. СЛИКА ЗА ПАМЋЕњЕ, Олга Черник (Украјина, Француска, њемачка, 2023, 72 мин.) – регионална премијера
18. КАО БОЛЕСНО ЖУТА, Норика Сефа (Косово*, 2024, 23 мин.) – бх. премијера
19. КО ЋЕ ПОКУЦАТИ НА ВРАТА МОГ ДОМА, Маја Новаковић (Србија, Босна и Херцеговина, Белгија, 2024, 85 мин.) – бх. премијера
20. ПРАСЛОВАН, Слободан Максимовић (Словенија, Хрватска, 2024, 112 мин.) – свјетска премијера, изван конкуренције
21. БЕКИМ ФЕХМИУ, Валмир Тертини (Албанија, 2023, 66 мин.) – бх. премијера, изван конкуренције

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – КРАТКИ ФИЛМ 2024.

Жири:
Анамариа Антоци, продуцентица, Румунија
Флора Ана Буда, редитељица, Мађарска
Бурак Чевик, редитељ и продуцент, Турска 

Награде:

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљИ КРАТКИ ФИЛМ
Квалификациони филм за номинацију за награду Оскар
Новчана награда у износу од 2.500 €

КАНДИДАТУРА ЗА НАГРАДУ ЕУРОПСКЕ ФИЛМСКЕ АКАДЕМИЈЕ У КАТЕГОРИЈИ НАЈБОљИ КРАТКИ ФИЛМ 

1. БОНАЦА, Лука Влахо (Босна и Херцеговина, 2024, 14 мин.) – свјетска премијера
2. ГАИА, Енис Чишић, Нермин Хамзагић (Босна и Херцеговина, 2024, 11 мин.) – свјетска премијера
3. РУЈНА ЗОРА, Иван Ђуровић (Србија, САД, 2024, 25 мин.) – свјетска премијера
4. ТИКТОК_КАУБОЈ, Анастасеу Стефан (Румунија, 2024, 17 мин.) – свјетска премијера
5. ЕЛЕНЕ ДАРИАНИ, Елене Тавадзе (Грузија, 2024, 15 мин.) – међународна премијера
6. ЖИВА, Владлен Одуденко (Украјина, 2023, 12 мин.) – међународна премијера
7. ЗЕМљИШНА ОСВЕТА, Реџеп Чавдар (Турска, Шпанија, 2023, 20 мин.) – европска премијера
8. ЧОВЈЕК КОЈИ НИЈЕ МОГАО ШУТЈЕТИ, Небојша Слијепчевић (Хрватска, Француска, Бугарска, Словенија, 2024, 13 мин.) – регионална премијера
9. КАО ДА НЕ ПОСТОЈИШ, Азер Гулиев (Азербејџан, Француска, 2024, 15 мин.) – регионална премијера
10. ОДСУТАН, Цем Демирер (Турска, 2024, 23 мин.) – регионална премијера
11. ТАКО ТСУБО, Ева Педроза, Фани Сорго (Аустрија, њемачка, 2024, 6 мин.) – регионална премијера
12. УСПУТ, Самир Карахода (Косово*, 2024, 15 мин.) – регионална премијера

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – СТУДЕНТСКИ ФИЛМ 2024.

Жири:

Ана Гјимеси, редитељица, Мађарска
Делфине Женерет, филмска кустосица и предавачица на Одсјеку за филм Женевског универзитета умјетности и дизајна, Швицарска
Иван Рамљак, редитељ, независни кустос и селектор за кратки филм Роттердам Филм Фестивала, Хрватска

Награде:

СРЦЕ САРАЈЕВА ЗА НАЈБОљИ СТУДЕНТСКИ ФИЛМ
Новчану награду, у износу од 1.000 €, обезбјеђује Вијеће за регионалну сарадњу 

1. АСИСТЕНЦИЈА, Мариа Циоли (Грчка, 8 мин.) – свјетска премијера
2. МЕНТОР, Тинкара Клипштетер (Словенија, 2024, 15 мин.) – свјетска премијера
3. МИРИС СВЈЕЖЕ ФАРБЕ, Нађа Петровић (Србија, 2024, 14 мин.) – свјетска премијера
4. МОРАМО РАЗГОВАРАТИ О ДИЛАН, Умут Силан Огурлу (Турска, 2024, 20 мин.) – свјетска премијера
5. НИШТА ЛИЧНО, ТАТА, Тамара Павићевић (Црна Гора, 2024, 9 мин.) – свјетска премијера
6. ПИТYЛОС, Галатиа Лагоутари (Грчка, 2024, 17 мин.) – свјетска премијера
7. ПОСљЕДњА КАП, Ана Токес (Мађарска, 2024, 11 мин.) – свјетска премијера
8. СРЕТАН СМАК СВИЈЕТА, Анастасиа Микалчук (Украјина, 2024, 13 мин.) – свјетска премијера
9. СРЕТНО, САРО!, Исидора Ратковић (Босна и Херцеговина, 2024, 22 мин.) – свјетска премијера
10. ДОБА ЗМАЈА, Марсел Фаркас (Мађарска, Аустрија, Луксембург, 2023, 30 мин.) – међународна премијера
11. ИЗА ЛИЦА, Ања Ресман (Словенија, Хрватска, 2024, 9 мин.) – међународна премијера
12. АКО ПЛУТАМ, Богдан Александру (Румунија, 2024, 12 мин.) – регионална премијера
13. ДЈЕЦА ПТИЦА, Јулиа Тудиско (Мађарска, 2024, 11 мин.) – регионална премијера
14. ГÜЛ, Лидија-Рукије Кумпас (Аустрија, 2024, 28 мин.) – регионална премијера 15. ХАОС КОЈИ ЈЕ ОСТАВИЛА ИЗА СЕБЕ / ТО ЦХАОС ПОУ АФИСЕ ПИСО ТИС, Никос Колиоукос (Грчка, 2023, 33 мин.) – регионална премијера

30. Сарајево Филм Фестивал ће бити одржан од 16. до 23. аугуста 2024. године.


Извор: БХРТ (Д.П.)