Традиционални годишњи концерт СКУД-а „Семберија“: Чувар народне традиције и обичаја :: Semberija INFO ::

 

Традиционални годишњи концерт СКУД-а „Семберија“: Чувар народне традиције и обичаја



У великој сали Центра за културу „Семберија“ вечерас је организован јубиларни - седамдесети годишњи концерт СКУД-а „Семберија“. У протеклих тридесетак година СКУД „Семберија“ обиљежава и своју крсну славу - Видовдан, тако да је овај концерт уприличен неколико дана уочи крсне славе Видовдана.

Директор СКУД-а „Семберија“ Бранка Савчић Марковић каже да ове године концерт неће бити тематски, већ је публици понуђен разноврстан програм.



„Играчи, пјевачи и свирачи, наши најмлађи играчи из дјечијег ансамбла, први извођачки ансамбл, први ансамбл ветерана, женска вокална група, уз незаобилазну пратњу нашег Великог народног орцхестра, под руководством професора Жељка Ђукановића. Ту су и наше солисткиње Неда Марјановић и Јана Мрдић. Припремили смо атрактиван програм, пун емоција. Поводом седам деценија постојања СКУД-а „Семберија“ осјећамо и обавезу да нашем граду пружимо прегршт емоција, љубави, игре и доброг расположења“.

Бранка Савчић Марковић каже да СКУД „Семберија“ окупља око четирсто до петсто чланова, распоређених у више секција.
„Стуб Друштва је Фолклорна секција, ту је и Велики народни оркестар, Женска и Мушка вокална група. Имамо и Ткачку секцију, односно Секцију ручних радиности. Што се тиче гостовања, ускоро ћемо путовати у Бугарску, на Црно море. У августу Дјечији ансамбл ће наступати у Ужицу, у октобру ћемо настојати да оба ансамбла одведемо у Праг. У априлу смо гостовали у Будимпешти. Гостовања у иностранству представљају велику мотивацију за наше чланове“, каже директорица СКУД-а Семберија, наглашавајући да је основна мисија и улога овог културно - умјетничког друштва да младе људе окупи око нечег вриједног и квалитетног, што ће их удаљити од порока које нуди улица. С друге стране, СКУД „Семберија“ чува народну традицију и обичаје, чува један од најважнијих стубова српског идентитета.

Жељко Ђукановић, шеф Великог народног оркестра СКУД-а „Семберија“ каже да Видовдански концерт представља посебну инспирацију и обавезу за све чланове СКУД-а „Семберија“.



„Наступамо поводом наше славе - Видовдана и настојимо да на сцени покажемо све оно најбоље што смо припремали у протеклих годину дана. Публика је дошла у великом броју, а то је и спој више генерација, од бака, дједова, мајки и очева, браће и сестара, па до унучади која наступају у овом културно - умјетничком друштву”.

Недељка Марјановић је члан СКУД-а „Семберија“ од 2008. године. Публика је памти и по недавно одржаном солистичком концерту.



„На сцени дајем све од себе и публика ме додатно мотивише својим аплаузима. Овог љета ћемо ми, вокални солисти, учествовати на „Отвореној сцени“, а крајем јула и почетком августа наступаћемо на Градском тргу. На сваком концерту с поносом представљамо све оно најбоље од наше културне традиције и из поднебља у коме смо потекли“, каже Неда Марјановић.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић