Представљена књига Владимира Лукића: Од Грмеча до Дејтона и даље :: Semberija INFO ::

 

Представљена књига Владимира Лукића: Од Грмеча до Дејтона и даље



У Народној библиотеци “Филип Вишњић” вечерас је представљена књига Владимира Лукића, бившег предсједника Владе Републике Српске, чији је назив “Од Грмеча до Дејтона и даље”.

Лукић каже да до прије годину и по дана није имао намјеру да било шта пише и објављује, али је ову књигу написао на наговор колега и пријатеља.



“Рекли су ми да треба да напишем неколико занимљивих ствари о Дејтону, што нико други сигурно неће написати. Једне вечери донио сам одлуку и ова књига написана је за два мјесеца. Са ове временске дистанце не видим да бих било шта требало да мијењам или да другачије радим, него што сам радио у то вријеме. Поносан сам што сам сарађивао с неким људима, као што је био и Слободан Милошевић. 



“Милошевић ме једном приликом питао, да ли можемо изградити други мост на Уни, а да другој страни дамо постојећи мост. Рекао сам му да наша грађевинска оператива само не може изградити мост у зраку, али, да они не траже мост, већ траже да пређу Уну, да се попну на Козару, прођу кроз Бањалуку и одсијеку Приједор. Кад је Милошевић то чуо, одмах је пресјекао ту причу и наставили смо друге послове”, каже Владимир Лукић, нагласивши да Република Српска, којим случајем, није имала Слободана Милошевића као преговарача у Дејтону, прошла би пуно теже него што је прошла у преговорима.



“Прошли смо перфектно захваљујући управо Слободану Милошевићу. Кад је потписан Дејтон, Слободан Милошевић ми је честитао и рекао да смо први пут у животу добили оно што било гдје не бисмо добили. Рекао ми је још неколико ствари, а неке од њих сам и заборавио. С Милошевићем је било дивота радити. Што се тиче дефинисања међуентитетских граница након Дејтона, неке ствари нису ишле онако како је требало. Што се тиче будућности Републике Српске, треба се само држати Дејтонског споразума, јер смо добили оно чему се многи нису надали. Добили смо све прерогативе које треба да има једна држава. То треба очувати”, поручио је Владимир Лукић.



Михајло Орловић, један од рецензената, каже да је књига, као и живот Владимира Лукића, занимљива и богата.

“Овакве књиге су неопходне, јер нам откривају нешто што, можда, нисмо знали и заголицаће машту читаоца. Тако се може прочитати и сазнати и оно што није јавно речено, што није до сада публиковано. Владимир Лукић је био и предсједник Владе Републике Српске у времену које је било тешко за српски народ на овим просторима. Ово је добродошла књига за све нас, да сазнамо шта се дешавало у једном периоду наше новије историје”, поручио је Орловић.

Семберија Инфо - Љ. Љубојевић