ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ГАРАВИЦЕ“: „МОРАМО РАЗВИЈАТИ КУЛТУРУ СЈЕЋАЊА“ :: Semberija INFO ::

 

ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ГАРАВИЦЕ“: „МОРАМО РАЗВИЈАТИ КУЛТУРУ СЈЕЋАЊА“


Извор: Семберија инфо

У Центру за културу „Семберија“ вечерас се под покровитељством Градске управе Града Бијељина приказан документарни филм „Гаравице“. Ради се о филму који има за циљ скинути копрену заборава са бројних злочина усташког режима Независне државе Хрватске против српског становништва на ширем подручју Цазинске крајине.

- Овај филм говори о злочинима над српским народом на подручју бихаћког среза у Другом свјетском рату. Само у Гаравицама је на почетку рата убијено 12.000 српских цивила, међу којима су била и бројна дјеца. При томе, не смијемо сметнути с ума да је подручје цијеле НДХ било простор на којем су вршени ужасни злочини против нашег народа. О томе морамо развијати културу сјећања и вечерашња пројекција документарног филма „Гаравице“ јесте наш допринос тој култури“, рекао је Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине Љубише Петровића.

Аутор филма, Драган Радовић филмом је испричао трагичну причу о страдању Срба бихаћког среза, али и на другим масовним стратиштима тог дијела Крајине за вријеме трајања НДХ: у Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. 



- Рад на филму је трајао три године, од 2021. до прошле године. Користили смо више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извјештаји, прогласи) и живу ријеч 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори њих петнаест“, рекао је аутор филма, Драган Радовић који је уједно оснивач и предсједник Фондације „Заборављени коријени“ која је продуцент филма.