Даница Црногорчевић открила чиме је инспирисана њена нова пјесма "За живот Српске", па послала снажну поруку свима :: Semberija INFO ::

 

Даница Црногорчевић открила чиме је инспирисана њена нова пјесма "За живот Српске", па послала снажну поруку свима


FOTO: srpskainfo
"За живот Српске" назив је пјесме коју ће пјевачица етно и вјерске музике Даница Црногорчевић премијерно извести 9. јануара на Дан Републике.
 
Пјесма, за коју је текст и музику радио њен супруг свештеник Иван Црногорчевић, настала је из љубави према српском народу – ово је поручила Даница Црногорчевић говорећи о инспирацији за ову пјесму, али и односу и љубави коју гаји према Републици Српској.
 
Пјесму “За живот Српске” посветила је Републици Српској, те ће је први пут извести на Дан Републике Српске. А Даница је сада први пут открила гдје је пронађена инспирација за ту пјесму.
 
Са великим задовољством, усхићењем и дуго радећи на тој пјесми, напокон вечерас, 8. јануара 2024. године у 20 часова, ћете имати могућност да је чујете. С обзиром на то да је мој супруг, свештеник Иван Црногорчевић, аутор и текста и музике, инспирацију је тражио у борби и очувању нашег народа, а исто тако и присјећајући се великог страдања и бола наших предака кроз које су пролазили. Пјесма нема никакву негативну поруку према било коме, а камоли ратне или шовинистичке конотације – рекла је Даница.
 
Црногорчевићева је открила колико је важно да његујемо и чувамо све оно што нас веже за Републику Српску.
 
 Из велике љубави према мом народу који живи сада у Републици Српској, који је по мом скромном мишљењу изразито пун љубави и благодарности Богу и за оно мало што има, важно је да његујемо и да не заборавимо страдање њихових предака да би они данас живјели на својим огњиштима. Морам напоменути да у пјесми не постоји никакав негативан контекст него је инспирисана чистим емоцијама које симболизују завјет да се мора чувати оно што је муком стварано – каже Даница.


Затим наставља и открива како би требали млади да се понашају и који је њихов допринос који могу да дају у очувању свега онога о чему говри њена пјесма.
 
– Млађи нараштаји би требало да се интересују за своју историју, али не са презиром и никако са неким изразом нелагодности, него са љубављу, у смирењу и молитви, да се случајно у нашем срцу не пробуди мржња према било коме, колико год то било тешко да схвате веома гнусна страдања, али страдања која су била са свих страна, са жаљењем свих у том грозном ратном периоду, који не треба никада више да се понови. Али увијек са сјећањем и потковани знањем о нашим прецима, страдалницима како би били свјесни зашто су ту гдје јесу, и да на својој земљи живе за коју су главе давали њихови дједови, очеви , синови, бабе, мајке и дјеца, и то не треба да забораве – поручује Црногорчевићева.

Љубав коју добијамо ширимо је даље. Умножавамо је. Ширимо радост и мир. Толико јако треба да се ујединимо у тој поруци и да то препознају и чују наши сународници, комшије, да никоме не желимо зло, само желимо миран живот. Да будемо мудри и прије свега људи чак више према онима који нас мрзе и клеветају. Можемо побиједити само љубављу и ничим више. Онда ће то бити могуће. Откуда моја љубав? Па зар могу да одвајам уопште народ који живи у мојој Црној Гори од народа који живи у Републици Српској, готово да смо толико идентични да је то сувишно причати – каже Даница. Њену пјесму “Весели се српски роде” воле сви и постала је изузетно популарна. Овим путем Даница је одлучилаа да открије како се појавила инспирација за њу и које је емоције преовладајуј током извођења.

 
Сада је то већ позната пјесма и посебан је доживљај сада када је изводим и пјевам, а посебан и један једини непоновљиви доживљај када сам је први пут извела пред народом који је остао у невјерици шта су то чули, а нису могли да пронађу на друштвеним мрежама. Тако је почело велико интересовање за ту пјесму, убрзо дан након тога смо је објавили и све је кренуло како је већ свима познато.

Наравно да смо и мој супруг и ја веома срећни због тога, као нашег заједничког рада, који је доживио у тој мјери јединство нашег народа ма гдје он био. Једна пјесма ујединила је све, па чак и других вјероисповијести и националности. Нема то никакве везе, то не треба ни да истичемо. И ја волим да слушам квалитетну музику других народа и да упознајем њихову културу. Шта има у томе лоше? Љубите се и волите, али чувајте своје поносно уздигнуте главе јер имате шта – поносно каже Даница. Даница је на крају послала снажну поруку цијелој јавности пред важан датум – Дан Републике Српске 9. јануар: “ЧУВАЈ СИНЕ СРПСКУ СЛОГУ! Волим вас”, пише РТРС.
 
Пјевачица етно и вјерске музике Даница Црногорчевић наступиће, након свечаног дефилеа, који је заказан у 17.00 часова 9. јануара на Тргу Крајине у Бањалуци. Премијерно ће извести пјесму “За живот Српске” и заједно са Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова Републике Српске извести популарне пјесме “Пукни зоро” и “Весели се српски роде”.

(Српска Инфо)