ОДРЖАН НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ У БИЈЕЉИНИ


Ученици Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Бијељине вечерас су одржали традиционални новогодишњи концерт. Посебну драж вечерашњем наступу ученика основне и средње музичке школе представља чињеница да ова бијељинска школа ове године обиљежава 70. рођендан.



-Наша школа је основана 13. новембра 1953. године, тако да смо и ми од 13. новембра ове године реализовали низ активности којима смо обиљажили овај велики јубилеј наше образовне институције. Током претходних четрдесетак дана наши ученици су одржали низ концерата на којима су показали свој таленат и своје знање. Вечерас је круна обиљежавања јубилеја наше школе – 70 година постојања институције која се бави образовањем младих музичара у нашем граду – и тим поводом ћемо јавности представити наше ученике који су остварили најбоље резултате у овој години. Желим са поносом истаћи да наша школа нема проблема са заинтересованошћу ученика за упис. Ове школске године смо уписали преко 400 ученика што је рекордан број младих који су жељни музичког образовања“, рекао је пред почетак концерта Младен Јефимић, директор Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“.



Иницијативу за покретање школе за музичко образовање у Бијељини покренула је 1953. године Љерка Пејчић, тадашњи професор на Музичкој академији у Београду која је током својих посјета Семберији препознала богат, неискориштен музички потенцијал овога краја. Народни одбор општине Бијељина донио је 11. септембра 1953. године одлуку о отварању Ниже музичке школе. У првој школској години уписан је 91 ученик на три одсјека: клавирски, гудачки (виолина, виолончело и контрабас) и дувачки. Нешто касније отворен је и одсјек хармонике. Из године у годину број ученика Музичке школе у Бијељини се непрестано повећавао тако да је природним слиједом уз основну, маја мјесеца 1992. године основана и средња музичка школа. У школској 2004/05. години Музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“ похађала су 254 ученика а у овој, 2023/24. школској години тај број је премашио 400 ученика.



(Семберија инфо)