ДЈЕЦА ПЈЕВАЈУ СЕМБЕРИЈИ: Дјечjи музички спектакл - Бијељина 2023. :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЦА ПЈЕВАЈУ СЕМБЕРИЈИ: Дјечjи музички спектакл - Бијељина 2023.



Креативни тим ДЈЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА из Бијељине, у сарадњи са управом града Бијељина, пуних двадесет година - на Митровдан, успјешно је организовао овај културни догађај за дјецу. Биланс досадашњих приредби је преко 3.500 учесника и промоција око 300 савремених дјечјих пјесама, као значајни прилог музичкој настави у основним школама. 2003. године реализован је и фестивалски програм са конкурсом за нове пјесме на задату тему. Културна баштина је обогаћена бројним новим пјесмама на тему - Семберија.



Веома успјешни били су и наступи представника овог фестивала на “Змајевим дјечјим игама” (Н.Сад), “Лино фесту” (Сарајево), „Ђурђевданском фестивалу“ (Бањалука), “Тин фесту” (Доњи Милановац), “Еуро поп фесту” (Будимпешта), Радост Европе (Београд), на фестивалима у Румунији и Бугарској,“Мали композитор“ Бања Лука као и у многим ТВ програмима за дјецу. 



ЦИЉ ФЕСТИВАЛА - Полазећи од чињенице да jе развиjање креативних способности и њихова афирмациjа од посебног значаjа у процесу образовања и васпитања дјеце, оваj фестивал окупља даровиту дјецу различите jезичке и вjерске припадности, што jе од значаjа за развиjање узаjамног разумиjевања и толеранциjе. Сву одабрану дјецу припрема стручни тим аутора и педагога.



ДЈЕЦА ПЈЕВАЈУ СЕМБЕРИЈИ спада у ред нетипичних дјечјих фестивала. То је фестивал дјеце пјевача, ТАКМИЧЕЊЕ ВОКАЛНИХ СОЛИСТА - ученика основних школа, млађег и старијег узраста. Овај фестивал  је уједно и права прилика да се искажу млади таленти, а за најбоље постоје реалне могућности за наступе и на другим фестивалима, као и дјечјим ТВ програмима и тако уз екипу стручњака развијају свој таленат, промовишу своју школу и свој град. 
На фестивалу учествују не само дјеца из матичних школа, него и из сеоских које припадају општини. По правилу ДЈЕЦА ПЈЕВАЈУ СЕМБЕРИЈИ сваке године окупља између 350 и 400 учесника. У раскошној сценографији, уз врхунске техничке услове овај импозантан број учесника изводи динамичан музички програм са репертоаром савремених дјечјих пјесама, писаних на стихове најпознатијих дјечјих писаца. ДЈЕЦА ПЈЕВАЈУ СЕМБЕРИЈИ кроз савремени музички израз враћа дјечју пјесму тамо гдје јој је мјесто - у школске клупе - и доприноси осавремењавању музичке наставе и школских приредби. 

Стручни жири додјељује за оба узраста - 1., 2., 3. и специјалну награду за интерпретацију, као и GRAND PRIX за најбољег солисту без обзира на категорију. Награде се састоје од дипломе, златне плакете и “златне статуе”, са угравираним логотипом фестивала и називом награде. 
ДЈЕЦА ПЈЕВАЈУ СЕМБЕРИЈИ је пропраћен како електронским, тако и штампаним медијима. За ову манифестацију по правилу влада велико интересовање. 
Водитељ програма је Бранимир Росић Летећа гитара, умјетнички директор фестивала и предсједник стручног жирија је композитор Јован Адамов, а извршни продуцент је Благиша Николић.
Реализацију традиционалног фестивала "Дјеца пјевају Семберији" ради Дјечји Културни Центар - Бијељина.

  БЛАГИША НИКОЛИЋ,                                                                                     JОВАН АДАМОВ,
   директор Дјечjег културног центра                                                 умjетнички директор фестивала