ИЗЛОЖБА ДЈЕЛА НАСТАЛИХ НА АРТ СИМПОЗИЈУМУ ЈАХОРИНА :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА ДЈЕЛА НАСТАЛИХ НА АРТ СИМПОЗИЈУМУ ЈАХОРИНА


Изложба слика и скулптура насталих на 17. сазиву међународне ликовне манифестације ,,Арт симпозијум Јахорина 2019“ отворена је у Умјетничкој галерији у Центру за културу, а љубитељима умјетности представљено је 35 дјела насталих током осмодневног рада.

Овогодишња тема била је ,,Фигура у савременој умјетности-велики формат“, а у периоду од 15. до 23. јула, колико је манифестација трајала, настало је 50-ак умјетничких дјела од којих су четири скулптуре, које већ красе Пале и налазе се у јавном простору.



На отварању изложбе у Бијељини, кустос Умјетничке галерије, академски графичар Милијанко Михољчић, истакао је да је умјетничка колонија ,,Арт симпозијум Јахорина“ оправдала очекивања, јер је 23 сликара и вајара за десетак дана рада оставило 50-ак дјела која је, према количини и квалитету дјела, сигурно једна од најбољих до сада.

У овогодишњем сазиву учешће су узели Кота Сакаи из Јапана, Ксенија Сапова, Илија Мишанин и Кирил Струјков из Русије, Светла Радулова, Румјанка Цветанова, Николај Русев, Саша Костов, Валентин Лилов, Сименон Панајотов, Христо Христов, Иван Стојанов и Свелазар Захариев из Бугарске, Зоран Јакимовски, Стефан Јакимовски, Томе Мишев и Игор Мишев из Сјеверне Македоније, Тања Ђокић, Олгица Стефановић, Лидија Типић и Звонко Типић из Србије, Наталија Салиховић из БиХ  и наша суграђанка Наталија Цимеша.  

Посебно је похвалио организатора Лазу Савића, који је оснивач и умјетнички руководилац ,,Арт симпозијума Јахорина“, јер годинама окупља еминентне умјетнике, који иза себе остављају ликовне вриједности.

-Захваљујући неисцрпном ентузијазму идејног творца и оснивача Лазе Савића са Пала, манифестација ,,Арт симпозијум Јахорина“ етаблирала се као једна од водећих ликовних манифестација како у Републици Српској, тако и у Босни и Херцеговини, каже Михољчић.

Дјела изложена у Умјетничкој галерији у Бијељини поетички и стилски су разнородна и разноврсна ликовна дјела, а љубитељи ликовне умјетности моћи ће да их погледају до шестог новембра.

-Дјела су заиста разноврсна и крећу се од класичне фигурације са историјском тематиком преко стилизоване форме женске фигуре, па до развијене апстракције, наводи Милијанко Михољчић.

,,Арт симпозијум Јахорина“ основан је првог маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра ,,Јахорина“ и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице.  Ова међународна ликовна колонија угостила је до сада бројне умјетнике из Јапана, Нјемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Сједињених Америчких Држава, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје и Кине, чија су дјела представљена на око 80 изложби у земљи и иностранству.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић