Завршен Седамдесет шести свјетски куп у хармоници: Бијељина и Угљевик ушли у свјетску историју хармонике :: Semberija INFO ::

 

Завршен Седамдесет шести свјетски куп у хармоници: Бијељина и Угљевик ушли у свјетску историју хармонике



У Центру за културу “Семберија” вечерас је затворена тродневна свјетска музичка смотра, Седамдесет шести Свјетски куп у хармоници који је организовала  Свјетска асоцијација акордеониста, у сарадњи са Удружењем умјетника “Артист” из Бијељине и Музичком школом “Корнелије Станковић”.

Свјетски куп у хармоници окупио је такмичаре и чланове жирија из тридесет земаља свијета. По први пут  Свјетски куп у хармоници одржан је у БиХ и Републици Српској, што представља велики успјех за све оне који су учествовали у организацији овог  планетарно познатог музичког такмичења. 



Мирко Патерини из Италије, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста, изјавио је да је задовољан организацијом Седамдесет шестог купа акордеониста.



 “Могу да кажем да смо имали једну фантастичну седмицу. Квалитет свих учесника је био изванредан. Оно што могу да посебно истакнем, заједно са својим сарадницима, да сам доживио изузетно позитивно искуство када је у питању ангажовање  организатора и волонтера на овом такимичењу. Доживјели смо дивне тренутке, спремност свих и на сваком мјесту да нам помогну око што боље организације овог купа. Мислим да ћемо из Бијељине и Угљевика отићи са пуним срцем исказане добродошлице и љубазности коју смо овдје доживјели. Хвала вам пуно. Што се тиче музике која је овдје презентована, евидентно је да у свим земљама постоје школе музике и хармонике, али се издвајају оне земље које су на највишем нивоу, када је ријеч о музичком образовању. На овом највишем нивоу такмичења, таленти могу да се појаве из било које државе. Имамо веома младе музичаре из Кине који су већ постигли изванредан успјех. Ту су и учесници из Србије и БиХ који су постигли огроман успјех. Морам да кажем и то да имамо јако успјешне такмичаре из бројних држава свијета”, нагласио је Мирко Патерини.



Александар Саливано из Русије, члан Свјетске асоцијације акордеониста, изјавио је да је овогодишни Свјетски куп у хармоници изузетно добро организован, можда и понајбоље до сада.



 “Били смо јутрос и у посјети и код Његовог преосвештенства епископа Фотија, одакле носимо изузетне утиске. Одлично смо прихваћени и пуни смо прелијепих утисака. Овогодишњи Свјетски куп се издваја по томе што је у организацији присутна подршка свих институција и Цркве, што је изузетно важно. Посебно бих захвалио Славиши Перићу, јер је успио да на оваквом нивоу организује Свјетски куп у хармоници, истовремено ујединивши све институције и нивое власти у пружању подршке хармоници. Музика је овдје ујединила све људе и нације”, истакао је Александар Саливано.

Славиша Перић, почасни потпредсједник Свјетске асоцијације акордеониста, изјавио  да је Свјетски куп у хармоници спаде у најважнији културни догађај у Републици Српској и БиХ у овој години.



“Драго ми је што смо успјели окупити такмичаре из тридесет држава. Пубика је уживала у концертима у протекла три дана. Имали смо јак ниво извођења, јаку конкуренцију. Владала је пријатељска атмосфера. Имали смо пуно потешкоћа око организације Свјетског купа у хармоници, али, без обзира на све те околности и потешкоће, ми смо успјели да, по први пут, Угљевик и Бијељину, Републику Српску и БиХ ставимо на музичку мапу свијета и на тај начин их уписали у свјетску музичку историју. Свјетски куп је најстарије такмичење и окупља најбоље свјетске хармоникаше. Драго ми је да смо организацијом Свјетског купа исписали историју хармонике и на овим просторима”, изјавио је професор доктор хармонике Славиша Перић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић