МОЛБА ЗА ДОНАЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

МОЛБА ЗА ДОНАЦИЈУ


Молимо вас за донацију, поводом Међународног дана филозофије, који се обиљежава сваког трећег четвртка у новембру, Удружење за промовисање културе и мишљења Софиа Бањалука расписује Конкурс за најбољи филозофски есеј.

Учесници конкурса су средњошколци и студенти који су држављани БиХ, а награде које учесници конкурса могу освојити су новчане и то у заједничком износу од 500,00 КМ за прва три освојена мјеста и/или уколико донатор понуди другу врсту награде, а занимљиву поменутој популацији, онда се могу уврстити и награде друге врсте (лаптоп, електрични тротинет, мобилни апарат, слушалице, књижевна дјела, чланарине, поклон бонови и сл.).

Како су изгледали досадашњи конкурси можете погледате путем сљедећих повезница:

хттпс://6yка.цом/новости/медународни-дан-филозофије-прогласење-побједника-на-конкурсу-за-најбољи-филозофски-есеј-2021-године
хттпс://6yка.цом/култура-и-забава/медународни-дан-филозофије-2022-злата-вероника-босњак-написала-најбољи-филозофски-есеј

Подршку Конкурсу обезбјеђује Министарство просвјете и културе Републике Српске, у смислу одобрења слања позива на адресе свих средњих школа Републике Српске.

Награђени радови су објављени у међународно признатом Научно-популарном часопису А ПРИОРИ, чији је  издавач Удружења Софиа, у категорији НАГРАЂЕНИ РАДОВИ. Свим ауторима се додјељују потврде о учешћу, а награђеним ауторима плакете за освојено прво, друго и треће мјесто.

Иначе, Међународни дан филозофије је прогласио УНЕСЦО и обиљежава се сваког трећег четвртка у новембру. Први пут је обиљежен 21. новембра 2002. године. Обиљежавањем Међународног дана филозофије сваке године УНЕСЦО наглашава трајну вриједност филозофије за развој људске мисли, за сваку културу и за сваког појединца. Генерална конференција УНЕСЦО-а била је увјерена да би „институционализација Дана филозофије у УНЕСЦО-у као ,,Међународног дана филозофије” добила признање и дала снажан подстицај филозофији, а посебно настави филозофије у свијету“.

Удружење за промовисање културе и мишљења Софиа сваке године организује такмичење у писању аргументативних есеја из филозофије, на којем могу учествовати средњошколци и студенти Босне и Херцеговине.

Такође вас желимо упознати са нашим удружењем, те нашим циљевима и плановима.

Удружење је основано 2018. године, а све до данас организовали смо низ филозофских пројеката, књижевних промоција, округлих столова из сфере образовања, те издавачке подвиге који су достигли међународни ниво.
Циљ удружења је наставити радити и посветити пажњу раду с младим научницима и књижевницима, те едукацији и академском описмењавању домаћег научног кадра, јер желимо да се у Бањој Луци, али и у читавој Босни и Херцеговини, односно региону и у будућности одржи јака интелектуално мотивишућа средина, посебно за младе. У будућности желимо стипендирати младе истраживаче, те им на тај начин омогућити и егзистенцијално олакшати бављење научним радом.

У удружењу је тренутно активно пет чланова сениора, а то су доц. др Ламија Неимарлија, са Универзитета у Сарајеву, Нела Лазић Пилиповић, проф, затим магистар књижевности Марко Бачановић, настањен у Пољској,  мр Мирослав Галић, виши асистент са Универзитета у Бањој Луци, те Ана Галић, магистар филозофије.

Такође имамо свеукупно 16 чланова научно-уређивачког одбора Научно-популарног часописа А приори, чији је издавач Удружење Софиа. А приори је постао међународно препознатљив часопис, чији су радови индексирани у признатим међународним базама као што су: РОАД, ДОАЈ, ЕРИХ ПЛУС, Гоогле Сцхолар, итд.

Године 2021. године остварили смо сарадњу са Филозофским факултетом Универзитета у Бањалуци, те смо тиме потврдили наш циљ, а то је развој и афирмација филозофских, научних и културних вриједности БиХ друштва, те развој свестране едуковане личности.

Захваљујући квалитетној сарадњи са штампаним и електронским медијима (Бука магазин, Независне новине, ЕуроБлиц, …), а која је резултат препознатих резултата Удружења Софиа и позитивног утицаја на цјелокупну друштвену заједницу, заступљени смо у медијском простору кроз праћење резултата наших догађаја, али и свих других активности које се проводе током година у организацији нашег удружења.

На повезници хттпс://удрузењесофиа.wордпресс.цом/  можете пронаћи опис рада удружења, а у случају да желите помоћи рад удружења кроз финансијску донацију, молимо вас да донацију уплатите на рачун Удружења за промовисање културе и мишљења Софиа, Царице Милице 58; 78 000 Бања Лука; РС БиХ. МБ: 11176950; ЈИБ: 4404428630007; Шифра дјелатности: 94.12; Нова Банка ад Бањалука, Филијала Бањалука; трансакциони  рачун: 5551000042925863 с напоменом ,,донација".