У Бијељини вечерас отворен Седамдесет шести свјетски куп у хармоници :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини вечерас отворен Седамдесет шести свјетски куп у хармоници


Највећа свјетска смотра хармонике у Бијељини и Угљевику

У Центру за културу “Семберија” вечерас је отворен Седамдесет шести Свјетски куп у хармоници који је организовала  Свјетска асоцијација акордеониста, у сарадњи са Удружењем умјетника “Артист” из Бијељине и Музичком школом “Корнелије Станковић”.



Овогодишњи Свјетски куп у хармоници окупља такмичаре и чланове жирија из тридесет земаља свијета. По први пут овај Свјетски куп у хармоници одржава се у БиХ и Републици Српској, што представља велику част организаторима овог планетарно познатог музичког такмичења. Неки од ранијих домаћина били су Кина, Русија, Канада, САД, Француска, Норвешка, Италија, Литванија, Финска, Нови Зеланд, Велика Британија, Швајцарска и Њемачка.



Мирко Патерини из Италије, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста, подсјетио је да је Свјетски куп у хармоници први у пут одржан 1935. године.

 “Имамо седамдесетак судија и делегата овдје, чини ми се око стотину такмичара из тридесетак земаља свијета. Сви концерти су јавни и публика ће бити у прилици да прати извођења такмичара. Захваљујем свима онима који су подржали овај Свјетски куп у хармоници”, истакао је Мирко Патерини.



 Александар Саливано из Русије, члан Свјетске асоцијације акордеониста и предсједник Комитета за музичка питања Свјетске конфедерације акордеониста, нагласио је да извођачи на хармоници постоје широм свијета, али да се значај хармонике пренио и на ову локалну средину, што представља велики значај за БиХ.

 “Увијек су хармоникаши са Балканског полуострва, из БиХ и Србије на такмичењима заузимали најбоља мјеста. Ми бирамо најбоље од најбољих, са свих меридијана, из Европе, Азије и Африке.  Такмичари с ових простора увијек су били међу најбољима. Интересантно је да они, када постану професори и оду даље да шире своја знања, увијек се враћају с новим ученицима који доносе врхунска знања и постају најбољи у извођењу професионалне музике на хармоници”, истакао је Александар Саливано, пожеливши свим такмичарима и учесницима овог такмичења успјех и срећу у животу.



Славиша Перић, почасни потпредсједник Свјетске асоцијације акордеониста поздравио је све такмичаре и госте, изразивши понос што се у Бијељини и Угљевику организује један овакав врхунски свјетски културни догађај.

“Велика нам је част да се Седамдесет шести свјетски куп у хармоници одржава у Републици Српској. Захваљујемо Свјетској асоцијацији акордеониста што су нам указали повјерење и пружили могућност да ми будемо организатори највеће свјетске смотре хармонике, по први пут у историји ових простора. Посебну захвалност бих изразио локалним управама Угљевика и Бијељине, велику захвалност изражавам и предсјендику Републике Српске Милораду Додику који је препознао значај ове манифестације за нашу Републику. Такмичари ће наступити у јуниорским и сениорским категоријама, а БиХ и Република Српку ће представљати пет такмичара”, истакао је Славиша Перић.

 

Семберија инфо - Љ. Љубојевић