ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНЕ УМЈЕТНОСТИ


У галерији Центра за културу "Семберија" вечерас је отворена изложба савремене умјетности у оквиру пројекта "Беч Бијељина".



Иницијатива за овај пројекат произашла је из дијалога умјетнице из Беча Сузане Хофер, кустоса бијељинске галерије Павла Голијанина и дизајнера Александра Тодоровића.

Циљ овог пројекта је културна сарадња Аустрије и Босне и Херцеговине на пољу савремених умјетничких пракси. Овај пројекат има за циљ приближавање савремених умјетничких токова умјетника града Беча, једног од најраскошнијих културних центара у Европи и домаћих аутора из Бијељине. Изложба ће објединити радове 30 умјетника са изузетно шареноликим, концептуално јаким и иновативним приступом.



-Тематски оквир ове изложбе је дијалог. Он је присутан у различитим контекстима: проведеног времена и интеракције са локалним умјетницима, кооперације са локалним занатлијама, публиком, спонтан је и жив. Визуелни дио изложбе резултат је спајања радова насталих у атељејима и новонасталих радова направљених на лицу мјеста", рекао је Павле Голијанин, кустос бијељинске галерије и један од иницијатора данас отворене изложбе.



Александар Тодоровић је исказао задовољство што је некадашњи сан о доласку бечких умјетника у Бијељину постао стварност.



-Оваквим изложбама настојимо направити темељ међународне сарадње између Бијељине и других европских културних центара. Имамо контакте са паришким и берлинским умјетницима па се надамо да ћемо ускоро отворити изложбу "Париз Бијељина" или "Берлин Бијељина". Изложбе попут данашње позиционираће нашу галерију као нови културни епицентар у региону, у наредном периоду, мјесто на ком може да се види и доживи савремена умјетност", истакао је Тодоровић.



(Семберија инфо)