БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРЕДСТАВЉЕНА ИЛУСТРОВАНА МОНОГРАФИЈА “ОД УСЕЉЕНИКА ДО ПРОНАЛАЗАЧА” :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРЕДСТАВЉЕНА ИЛУСТРОВАНА МОНОГРАФИЈА “ОД УСЕЉЕНИКА ДО ПРОНАЛАЗАЧА”


Foto: Semberija info
У препуној сали библиотеке “Филип Вишњић”, представљена је репрезентативна илиустрована монографија која за основу има истоимену аутобиографију Михајла Пупина “Од усељеника до проналазача”. Издавач је “Исток филм” из Београда за коју је 1924. Године добио Пулицерову награду за књижевност. Директор библиотеке Жељана Арсеновић, захвалила се аутору Мирославу Станковићу и његовим сарадницима, што је Бијељина добила прилику да се ово квалитетно и капитално дјело представи јавности Бијељине. Аутор и издавач књиге, Мирослав Станковић је нагласио да  монографија представља плод његовог двадесетогодишњег мултидисиплинарног истраживања, те да је поносан што је дјело приказано на 330 страница са 101 илустрацијом.



-Овим илустрованим издањем желео сам да спојим све најбоље што носи префиx српски, њену историју, науку, ликовну уметност, књижевност и духовност, па књига као таква, представља својеврсну личну карту српског народа и Срба са свих простора где живе”, рекао је Станковић и додао да се њеним објављивањем, потврђује важност чувања културе сећања и поштовања сопствене историје и знаменитих личности”.

-Овим дајемо велики допринос чувању од заборава једног оваквог великана, какав је био научник и дипломата Михајло Идворски Пупин, али и плејаде великих умова са ових простора какви су Никола Тесла, Милутин Миланковић, Милева Ајнштајн и многи други”, рекао је Станковић. Извршни директор пројекта Владан Шкорић, бивши дипломата, истакао је да је у питању “изузетан издавачки подухват који први пут на једном месту износи поред осталог, значајну документацију из историје српско-америчких односа из које се види са колико поштовања и респекта, захваљујући пре свега, Михајлу Пупину, један мали народ успева да буде важан савезник и партнер таквој сили као што је била Америка”.



-Пријатељство председника Вилсона и Пупина било је кључно и за разумевање положаја и улоге Србије у међунароним односима, а најбоља потврда је Вилсонова наредба да се на Дан четврте годишњице напада на Србију 28. јула 1918. године, истакне српска застава на Белој кући, као прва, неке стране земље икад”, рекао је Шкорић. Он је додао да је на тај начин одта почаст Србији, њеним жртвама и ратним победама”.

-Објављивање монографије као и друге књиге “Михајло Идвоски Пупин: Текстови у америчкој штампи 1912-1920”, важни су датуми у културној истији Срба и нека врста су Пупиновог завета, али и значајна коцкица у вишеслојном мозаику даљег јачања политичких и економских односа две земље”, закључио је Шкорић. Професор Михајло Трифковић из Бијељине нгласио је да је ово јединствена прилика да се подсјетимо колико је велики и значајан Михајло Пупин.



-Посебно је потребно да наше младе генерације треба да преносе с кољена на кољено чињенице о нашим великанима”, рекао је Трифковић. Директор Техничке школе “Михајло Пупин” Миленко Максимовић, истакао да је поносан што је на челу школе која носи име великана Пупина.

-Поносан сам и што наши ученици већ деценијама освајају награде, а наши ученици и професори управо су ти који настављају путем славног Михајла Пупина.  Морам да подсјетим наше грађане да смо захваљујући идеји упокојеног професора Слободана Станојловића и моју, успјели да подигнемо бисту Михајла Пупина крајем 2021. године, кад смо и прославили 100 година постојања школе. Биста је постављена на улазу у школу, а овим путем се још једном захваљујем ктиторима породици Станојловић”, рекао је и нагласио да увијек морамо да памтимо  и поштујемо да, иако је Пупин отишао у Америку, никад није заборавио одакле је”, рекао је Максимовић.

(Семберија инфо)