Одржана церемонија награда "Златни глобус": Тријумф Спилберга, Ираца и змајева јачи од скандала :: Semberija INFO ::

 

Одржана церемонија награда "Златни глобус": Тријумф Спилберга, Ираца и змајева јачи од скандала


Фото - Танјуг / АП

ЛОС АНЂЕЛЕС - Славни холивудски ветеран Стивен Спилберг, ирац Мартин Мекдона и "ХБО" серија "Кућа змаја" су главни побједници 80. додјела награда "Златни глобус".

Репутација ове награде, која се неформално сматра након Оскара најважнијом холивудском наградом, претходних година била је уздрмана бројним контровезама око оптужни за расизам, сексизам и непотизам уз бојкот бројних умјетника и читав низ скандала везаних за организаторе "Удружење страних новинара у Холивуду". Ипак, судећи по овогодишњој церемонији ратне сјекире су закопане, сама додјела је након неколико скромних година обиловала гламоуром и великим звијездама, уз солидан интрес публике. Водитељ је био црни комичар Џерод Кармајкл, који није пропустио порилику да поткачи организаторе ријечима "Рећи ћу вам зашто сам овдје. Овдје сам зато што сам црнац" уз опаску да није прихватио посао због промјена у организацији већ због 500 хиљада долара. Сама додјела награда протекла је у виду тријумфа Спилбергове аутобиографске приче "Фабелманови" за најбољу драму, три награде за ирца Мартина Мекдону, док је у телевизијским категоријама најважнија награду за најбољу драму отишла у руке епске саге „Кућа Змаја". Спилберг је био и једна од звијезда вечери, пошто је узео и награду за најбољу режију по трећи пут у каријери, а присуство овог великана на додјели било је и  доказ да је помирење на релацији Холивуд-Златни глобуси стварно заживјело.

-Причао сам ову причу у дјеловима током цијеле своје каријере, али никада нисам имао храбрости да је саставим цијелу у један филм-рекао је Спилберг.

Колин Фарел је проглашен за најбољег глумца у мјузиклу или комедији за улогу за филм "Духови Инишерина", у којем је након 14 година од филма "У Брижу", поново радио у сарадњи са редитељем и сценаристом Мартином Мекдоном, којем се захвалио током говора.

-Мартине Мекдона, толико ти дугујем. Заувјек си промјенио путању мог живота на начин због чега ћу ти, нерадо, бити захвалан до краја својих дана-рекао је Фарел. МекДона је добио награду за најбољи сценарио за исти филм. Шалио се да ће „пробати да не прође још 14 година," пре него што поново буде радио са истим тимом.

Кинеска глумица Мишел Јео освајајући награду за најбољу женску улогу у комедији или мјузиклу је рекла да је улога у филму "Све свуда одједном", благослов за жену њених година. У овом сулудом и забавном научно-фантастичном филму Јео игра домаћицу, мајку и радницу у перионици која скаче кроз мултиверзум истражујући различите верзије себе. Остин Батлер је освојио "Златни глобус" за најбољег глумца у драмском филму за свој портрет Елвиса Прислија у биографском филму База Лурмана.

-Дугујем све ово храбром, визионару режисеру који ми је дозволио да ризикујем и увјек сам знао да ћу бити подржан. Баз Лурман, волим те. И на крају, самом Елвису Прислију. Био си икона и бунтовник. Много те волим -рекао је Батлер.  Кејт Бланшет је проглашена за најбољу драмску глумицу за свој наступ у филму „Тар", али није била присутна да преузме награду јер ради на продукцији у Великој Британији. Анђела Басет је освојила награду за најбољу споредну улогу у филму „Ваканда заувјек", и искористила је свој поздравни говор да ода почаст покојном Чедвику Босману, који је глумио у првом филму „Црни пантер". Глумац Ке Хју Кван који је добио награду за споредну мушку улогу за "Све свуда одједном" и у емотивном говору присјетио се својих почетака и рада са Стивеном Спилбергом у филму "Индијана Џонс и проклети храм". Хваљена серија ""Abbout Elementary"" освојила је награду за најбољу телевизијску комедију, док је фаворизована серија "Бијели лотус" то успјела у катогорији Мини-серије.

Ветеран  Еди Марфи добио је награду за животно дјело, а комичар познат по дугом језику, дао је вриједан савјет публици за животни успјех и мир ријечима: "Платите порезе, гледајте своја посла и име жене Вила Смита не узимајте у уста!

Главне НАГРАДЕ

 

Најбољи филм – драма

"Фабелманови"

Најбољи филм – мјузикл или комедија

"Духови Инишерина"

Најбоља режија

Стивен Спилберг - "Фабелманови"

Најбољи сценарио

Мартин Мекдона  - "Духови Инишерина"

Најбоља глумица - драма

Кејт Бланшет - Тар

Најбољи глумац - драма

Остин Балтлер - "Елвис"

Најбоља глумица - мјузикл или комедија

Мишел Јео - "Све, свуда одједном""

Најбољи глумац - мјузикл или комедија

Колин Фарел - "Духови Инишерина"

Најбољи анимирани филм

"Пинокио" - Гиљермо дел Торо

Најбоља музика на филму

Џастин Хоровиц - "Вавилон"

Најбоља ТВ серија – драма

"Кућа змаја"

Најбоља ТВ серија – мјузикл или комедија

"Abbout Elementary"

Најбоља мини-серија

"Бијели лотус"

Најбоља глумица - ТВ серија - драма

Зендаја ("Еуфорија")

Најбољи глумац - ТВ серија - драма

Кевин Костнер - "Јелоустон"



Глас Српске