ПОПОВИ КОД БИЈЕЉИНЕ: ОТВОРЕНА АРТ ФОТО ГАЛЕРИЈА ПРИ ФИАП-У :: Semberija INFO ::

 

ПОПОВИ КОД БИЈЕЉИНЕ: ОТВОРЕНА АРТ ФОТО ГАЛЕРИЈА ПРИ ФИАП-У


У Поповима код Бијељине отворена је Галерија  „АРТФОТО“, као први центар у БиХ који ће егзистирати при Међународном савезу фотографске умјетности (ФИАП). Интернационални мајстор фотографије Слободан Крстић добио престижно признање.



Центар су, свечаним пресјецањем врпце, отворили  интернационални мајстор фотографије Слободан Крстић, који је и био иницијатор отварања Галерије, и Жоан Бурже Мартисеља из Андоре(Joan Burgues Martisella), потпредсједник ФИАП-а.



Мартисеља је први умјетник који је изложио своје фотографије у Крстићевој Галерији, што је велика част да умјетник свјетског ранга излаже у Бијељини. На изложби је изложен велики број Жоанових фотографија које је овај умјетник урадио током свог боравка на Куби и Кини, између осталог, доста портрета људи са тог подручја у разноразним ситуацијама.



На свечаности отварања Галерије, Слободану Крстићу, који се бави умјетничком фотографијом пуних  50 година, уручено је престижно признање ФИАП-а. Крстић се захвалио на признању, наводећи да ће му то бити подстрек за даљи умјетнички рад.

Како је речено, ФИАП ће наставити са отварањем центара широм свијета, а наредни ће бити отворени у Шпанији и Румунији. ФИАП дјелује под покровитељством УНЕСЦО-а. Окупља национална удружења фотографа, а под његовим утицајем је више од милион истакнутих фотографа. Циљ ФИАП-а је представљање фотографске умјетности у свим њеним аспектима и свим врстама фотографских догађаја, унапређивање фотографије, олакшавање међународних односа, приређивање изложби.



Од септембра 2004. године, када су услови за пријем донекле измијењени, осим националних савеза ФИАП-у под одређеним условима могу да се придруже и фото-удружења из регија, као и истакнути фотографски умјетници - појединци невезани за савезе, удружења или клубове.

Семберија ИНФО/ З. Кусмук