ИЗЛОЖБА ФРАКТАЛНИХ ЦРТЕЖА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „ФИЛИП ВИШЊИЋ“ :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА ФРАКТАЛНИХ ЦРТЕЖА У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „ФИЛИП ВИШЊИЋ“


Вечерас је у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ отворена изложба фракталних цртежа домаће ауторке Љиљане С. Ракић, магистра наука, школског психолога и практиканта фракталне методе.
 
-Метод цртања фрактала је техника, која се посљедних деценија врло интезивно развија. Није то само цртање, то је анализа, интерпретација и рад на развијању особе, јер у основи ова метода јесте метода саморазвоја. Након што особа прође прву фазу цртања фракталног циклуса, за очекивати је да је она деблокирала своју енергију, да је превазишла спутаност и да је постала креативнија”, појаснила је Љиљана С. Ракић и додала да је суштина те терапије у проналажењу смисла за постојање и потпуној отворености према свијету који нас окружује.


 
Фрактални цртеж настаје из једног потеза, једне непрекинуте линије извучене потпуно слободним кретањем руке по папиру, коју не спутава ништа, па чак ни поглед цртача. Цртеж се, током 60 секунди, ради затворених очију. Настала поља (такозвана фрактална мрежа) потом се боје по одређеним правилима методе фракталног цртања. Комбинације и распоред боја, различите врсте линија и варирање притиска оловке имају терапијска дејства. Линија усмерава наше мисли, а одређене бојама уносимо склад, како у фрактална, тако и у наша животна поља.


 
Фрактални цртеж пружа обиље података о појединцу, тако да видимо човјека у цјелости, са свим посебностима и потенцијалима
 
-Фрактални цртеж представља ликовно – психолошку могућност да особа цртањем и бојењем фракталне мреже испољи свој унутрашњи потенцијал. То није тест личности, већ тест потенцијала “истакла је Љиљана С. Ракић.


 
Наредна четири дана биће организована и радионица која ће ученицима средње школе омогућити упознавање методе фракталног цртежа, који је по много чему јединствен.Радионица је намењене почетницима и свима онима који желе да чују више информација о овој техници.
 
(Семберија инфо)