СЕДМИ “ КОТЛИЋ “КОД ТОЧКА” У ГОРЊЕМ ДРАГАЉЕВЦУ :: Semberija INFO ::

 

СЕДМИ “ КОТЛИЋ “КОД ТОЧКА” У ГОРЊЕМ ДРАГАЉЕВЦУ


Foto: Semberija info
У Горњем Драгаљевцу, под покровитељством Градске управе Бијељина, већ седми пут, организована је традиционална туристичко - кулинарска манифестација “Котлић код Точка” која је и ове године, упркос правим тропским условима и температури изнад 40 степени целзијусових, окупила велики број такмичара из цијеле Семберије, али су гости стигли и из сусједних градова, Брчког, Угљевика, Лопара, па чак и из Словеније и Швајцарске. Организатори кажу, важно је дружити се, нашалити се, провести неколико часова у добром и ведром расположењу. Кад се нешто воли, није тешко бити ни поред ражња, а ни поред роштиља, рекоше нам учесници ове манифестације.



Младен Арсеновић, шеф кабинета градоначелника Љубише Петровића, чија је екипа 2017. године побиједила на овој манифестцаији, каже да су овакве манифестације добро дошле да се покаже шта то Семберија може све  организовати и на који начин може угостити пријатеље и драге госте из других средина.



“Најважније је дружење, добро расположење и добра атмосфера. На овај начин промовишемо и наша села, наше мјесне заједнице. Горњи Драгаљевац већ седам година успјешно организује ову манифестацију. Надам се да ће и друге мјесне заједнице организовати сличне манифестације”, истакао је Арсеновић.

Комбинована такмичарска екипа, из Попова, Дворова и Драгаљевца већ седми пут је на овој манифестацији
Милан Петровић каже да у своју такмичарску екипу прихватају све заинтересоване, који воле да се друже и да људују.



Миодраг Благојевић из Попова, каже да без доброг меса нема ни доброг гулаша.

 “Месо мора бити квалитетно. Зачини су из домаће продукције, од лука, црног и бијелог, шаргарепе, паприке и свега другог. За добар паприкаш треба провести три сата поред тихе ватре. Побјеђивао сам три пута на рибљем котлићу”, каже Миодраг.



Зоран Шифорија дошао је са екипом колега из Мљекаре “Млијеко продукт” Козарска Дубица. Посебно хвали Рају Тејића из Доње Буковице, као вриједног члана екипе. Каже да су већ освајали награде на сличним такмичењима.
“Возач сам по занимању, али одлично обављам и мужу крава, знам да укиселим млијеко, па, ево, знам и добар паприкаш да припремим. Не стидим се никаквог посла”, искрен је Зоран Шифорија.

Екипа из Магнојевића Горњег, с Јовицом Маринковићем на челу, каже да је за добар паприкаш неопходно у котлић убацити три врсте меса. “Припремам петнаестак литара, односно петнаестак килограма паприкаша. Сваке године сам ту, у Горњем Драгаљевцу. Важно је да учествујемо, није важна побједа”, каже Јовица Маринковић.



Горан Миљеновић и Јелена Симић из Горњег Драгаљевца су међу најмлађим такмичарима у припремању овогодишњег паприкаша. Кажу да се први пут такмиче, те да све раде по властитом знању и осјећају.

Мишо Пантић, грађевинац по професији, каже да  за добар паприкаш треба имати добру вољу, љубав према здравој и укусној храни. Уз све то, најважније је дружење, добро расположење.



“Нисмо организовали котлић у претпрошлој години, због пандемије. Ово нам пуно значи, да се чује мало и за наше село, које је удаљеније од града. Млади су били активни, те су учествовали, заједно са Градском управом,  у организацији ове манифестације”, каже Мишо.

Миладин Зарић Луло, власник рибњака “Равнаја” из Драгаљевца, који постоји од 2014. године, каже да је рибњак отворио како би се припремио за пензионерске дане. Осим рибље чорбе, воли и паприкаш, поготово када је добро друштво на окупу.



“Рибњак је површине око два дунума. Најважније је одржавати флору и фауну на рибњаку. Пуно сам научио од стручних људи, професора који предају на факултетима. Рибљу чорбу одлично припремам, а данас сам ту, да припремимо и добар паприка”, каже Зарић.

(Семберија инфо)