ДАНАС СЕ СЛАВИ ПЕТРОВДАН :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СЕ СЛАВИ ПЕТРОВДАН


Српска православна црква слави и вјерници данас славе Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост који је ове године трајао три седмице и један дан. Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица, а чести су и вашари на данашњи дан.

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника. Посвећен је светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Свети апостол Петар био је рибар по имену Симеон. Када је пошао за Господом, добио је име Петар. Први од ученика јасно је изразио вјеру у Исуса.

Послије силаска Светога Духа, као проповједник Јеванђеља, послије само једне бесједе у Јерусалиму, обратио је у вјеру око три хиљаде душа. Проповиједао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији.
Чинио је моћна чудеса. По заповијести цара Нерона, осуђен је на смрт. Сматрајући да је недостојан да умре као син Божији, тражио је да га разапну наопако.

Свети апостол Павле, рођен је као Савле, из Тарса. Био је фарисеј и гонитељ хришћанства. Када му се на путу за Дамаск јавио Господ, чудесно се преобратио. На крштењу, добио је име Павле, и постао апостол.
Проповиједао је од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Посјечен је у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

За Петровдан се у народу, везују многа вјеровања и обичаји.

Један од њих је да уочи Петровдана најстарији укућанин убере по један цвијет петровца за сваког у кући. Сваки цвијет намијени по једном укућану те их пободе у земљу на мјесто где их нико неће дирати. На сам дан празника, док још нико од укућана није устао, домаћин одлази да погледа цветове - онај укућанин чији цвет стоји право биће здрав, коме је клонуо биће болешљив, а ако је неком не дај Боже увенуо тај ће умријети.

Распрострањено је и вјеровање да на овај дан Свети Петар дијели дјеци јабуке на оном свијету па се вјерује да прије Петровдана не треба јести јабуке. 

Стари обичај у нашем крају је и да се уочи Петровдана пале лиле од сушене коре брезе или трешње чиме се призива добро здравље стоке и људи. У Семберији и на Мајевици лиле пале дјеца, обично у црквеним портама, на раскршћима, ливадама, у двориштима...


Семберија инфо