Добитници награде „Капетан Миша Анастасијевић“ из Семберије и Мајевице: ЖИВОТЕ ИСПУНИЛА ДЈЕЛА :: Semberija INFO ::

 

Добитници награде „Капетан Миша Анастасијевић“ из Семберије и Мајевице: ЖИВОТЕ ИСПУНИЛА ДЈЕЛА


У оквиру велике манифестација „Пут ка врху“ и „Од капетана Мише до Николе Тесле“, које организује новосадска „Медиа инвент“, са универзитетима у Новом Саду, Источном Сарајеву, Београди и Бањалуци, са привредним коморама Србије, велика свечаност ће бити одржана 15. јуна у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини.



Поред професора др Миленка Ћурчића и Спасоја Албијанића из Бијељине, награду „Капетан Миша Анастастијевић“, посвећен највећем српском задужбинару добиће и дипломирани теолог, Предраг Вујевић, који је, како се истиче у образложењу признања, „најзалсужнији је што је Центар за културу „Филип Вишњић“, чији је директор био од оснивања, стасао у установу културе, која је, по садржајима, раме уз раме са онима из већих градова, али и успјешнија, по оцјени и публике и стручњака за културне садржаје.



На најбољи начин је афирмисао име и дјело Филипа Вишњића, „српског Хомера“, али је, као Филип са Вуком Караџићем остварио сарадњу са ЦК „Вук Караџић“ из Лознице, који се стара о знаменитом мјесту Тршић, родном селу Вуковом, и чувеним Вуковим сабором.

 -Остварио је плодну сарадњу, у свим областима, са сродним установама у крају, у РС, Србији, региону и иностранству.Ова установа је, под Вујевићевим вођством,  врстан чувар националног, културног и духовног насљеђа подмајевичког краја и српске културне и духовне баштине у цјелини.Лично је заслужан, не само за богате културне садржаје, од изложби, књижевних вечери и драмским вечери, већ и ликовних колонија, разних радионица, Школе глуме за младе и драгоцјених курсева за стране језике’’,оцијенио је жири. 

Ова награда иде и у руке професора Милоша Мирковића, прослављеног кошаркаша, учесника Медитеранских игара, вишег научног сарадника Српске краљевске академије научника и уметника, освједоченог хуманисте, који је,са својом породицом, успјешан пословни човјек из Бијељине.



- Гдје год је играо кошарку, а жарио је и палио по тереним широм свијета, у срцу носио љубав према роду, Богу и отаџбини својој, поносећи се поријеклом из јуначке Старе Херцеговине, по очевој линији, и чувеном херојском Рађевином, одакле му је мајка.Као предузетник, са оцем Драгом, мајком Росом, супругом Јованом, и са троје дивне деце, показао  је небројено пута солидарност и хуманост од збрињавања Срба из Хрватке, послије „Олује“ и „Бљеска“, помоћи угроженим породицама палих бораца ВРС, угроженим породицама бораца, али и подизањем спомен обиељежја која афирмишу српски род у Србији, РС и Црној Гори’’, сматра жири.

Баш и давно заслужено, како је процијенио жири, ову престижну награду добија и Душан Томић, угледни адвокат и утемељивач Прве дечје амбасаде „Међаши“, коју је основао прије скоро три и по деценије у истоименом селу код Бијељине. Прије три деценије прогашен је хуманистом свијета, велики је борац за мир, што га  је тешко коштало и кошта и данас, неуморни је заштитник права дјеце у земљи и свијету.



Истрајни је борац за правду. Интелектулац и сјајан пјесник и писац. Заљубљеник у родну Семберију који љуби свим срцем, као и цијели свијет и по чему је прославио и Семберију и родно село, гдје су све улице посвећене дјеци, гдје је поклонио дјеци „земљу М“ и подигао споменик Николи Тесли, у природној величини, да имају у кога да се угледају и по раду и по учењу и љубави према човјечанству.



Награда „Капетан Миша Анастасијевић“ биће додијељена доајену фоторепортерског и новинарског посла Божидару Божи Милошевићу, вишедеценијском вриједном и врлом сараднику „Вечерњих новости“, који је навећи дио радног вијека провео у  „Семберским новинама“. Иза њега је више од четири деценије блистава новинарско-фоторепортерског каријера. Његове фотографије, и прије и послије рата, и данас су истинска умјетничка дјела, много, много више од новинске фотографије. Његова фотографија која је овјековечила излазак Срба из Сарајева ушла је у све могуће антологије фотографије-свједочанства, које само његово око и објектив у његовим рукама могао да овјековечи.

Милошевићеве изложбе фотографија су истинске културне светковине. Стасао је у врсног писца репортажа у што се и данас увјерава армија читалаца „Вечерњих новости“.


Семберија инфо