Ученици ликовне секције Гимназије посјетили изложбу слика “Allemansrätten'' – ''Закон лутања'' :: Semberija INFO ::

 

Ученици ликовне секције Гимназије посјетили изложбу слика “Allemansrätten'' – ''Закон лутања''


Изложбу слика Соње Лундин у бијељинском Центру за културу, која ће бити  отворена до 25. маја, данас су посјетили ученици ликовне секције бијељинске Гимназије.

Ова млада умјетница објаснила је ученицима Гимназије да су слике насликане уљем, с тим да их је она колажирала ситоштампаним радовима које, како је рекла, покушава да развије као технику штампану на различите материјале.

 

„У Шведској постоји правило гдје смијеш да луташ по шумама, шеташ по природи, генерално чак и када је у питању приватна имовина. На самим мојим радовима има много референце ка српској страни и често радим интеркултурално“, рекла је Лундин.

Павле Голијанин, нови  кустос бијељинске Галерије Центра за културу, рекао је да се новопостављена изложба бави темама интеркултуралности, односно односа шведске културе која је формирала њу као особу у релацији са српском културом која је сад њено окружење.

“Данас су ученици имали прилику да директно од умјетнице Соње Лундин чују све што их занима о изложби и да се упознају са њеном досадашњом каријером”, рекао је Голијанин.

Умјетница Соња Лундин рођена је Шведској 1997. године. На Факултету ликовних умјетности у Београду (ФЛУ) завршила је основне студије, на графичком смјеру.Тренутно студира Мастер на сликарском одсјеку на ФЛУ код Симониде Рајчевић.

У графици примјењује разноврсне технике, међу њима су дубока штампа, литографија, дигитална штампа и ситоштампа уз ручне интервенције. Соњине теме су углавном повезане за тему породице и сукоб српске и шведске културе у њеном идентитету.


Семберија инфо - З. Кусмук