У СУСРЕТ ЧЕТВРТОМ ПО РЕДУ ОКУПЉАЊУ МЛАДИХ ФОЛКЛОРАША: Фестивал дјечијег и омладинског фолклора „Плетеница“ :: Semberija INFO ::

 

У СУСРЕТ ЧЕТВРТОМ ПО РЕДУ ОКУПЉАЊУ МЛАДИХ ФОЛКЛОРАША: Фестивал дјечијег и омладинског фолклора „Плетеница“


Од седмог до деветог јуна у Бијељини ће бити одржан Четврти међународни фестивал дјечијег и омладинског фолклора “Плетеница“, који ће окупити 24 културно-умјетничка друштва из земље и региона, са више од  хиљаду учесника. Свечано отварање фестивала предвиђено је у петак, седмог јуна, у 19 часова у Центру за културу “Семберија“.

Отварању  ове манифестације претходиће дефиле, а весела, разиграна  поворка кретаће се од 17 часова од Трга ђенерала Драже Михаиловића до Трга краља Петра Првог Карађорђевића. 

-У дефилеу ће учествовати чланови културно-умјетничких друштава обучени у народне ношње који ће, уз пратњу својих оркестара, кратко представити и неколико игара. Након дефилеа, у Центру за културу “Семберија“,  почеће Фестивал дјечијег фолклора, а наступиће дјеца узраста од седам до 15 година, најавила је за Семберске новине Александра Цвијетиновић, организатор фестивала.

У суботу, осмог јуна, грађани Бијељине ће моћи да упознају учеснике другог фестивалског дана, омладину узраста од 16 до 30 година. Они ће, као што су претходног дана то учинили њихови млађи суиграчи, одржати дефиле, а шарена, весела, распјевана и разиграна поворка кретаће се истом маршутом - од Трга ђенерала Драже Михаиловића до Трга краља Петра Првог Карађорђевића. Програм њихових културно-умјетничких друштава такође почиње у 19 часова у Центру за културу “Семберија“.  

-На обје фестивалске вечери ревијално ће наступити сви чланови Културно-умјетничког друштва “Плетеница“, најављује Александра Цвијетиновић која истиче да дјечији и омладински фестивал повезује дјецу и омладину из свих крајева који долазе у Бијељину да покажу своју умјетност, а који повезују различите културе кроз музику и богате, разноврсне народне ношње. Како каже, поред уживања у различитости култура, дјеца и омладина имају могућност учења једних од других и стварања незаборавних дружења и пријатељстава, уживајући у Бијељини, граду који је отвореног срца за све који га посјете. 
​  
Организатор Међународног фестивала дјечијег и омладинског фолклора је  Културно-умјетничко друштво “Плетеница“ и Клуб за дјецу “Гарфилд“.