ПАЛЕ: СТО ГОДИНА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАЛЕ: СТО ГОДИНА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ


Foto: RTRS
Народна библиотека у Палама ове године прославља јубилеј-стотину година постојања и рада. Тим поводом, у оквиру "Госпојинских свечаности", биће уприличена и свечана академија.

Организатори су припремили занимљив и садржајан програм у којем ће наступити Хор Српског просвјетног друштва "Просвјета", млади глумац Немања Поповић, књижевник Горан Врачар, а премијерно ће бити приказан документарни филм о Палама некада и сада.одна библиотека је историјски сљедбеник Народне књижнице и читаонице основане 1921. године у Палама.

- Имала је фонд од негдје стотињак књига. Већ касније како су године пролазиле библиотека је сарађивала са Просвјетом и посуђивале су се књиге како би народ могао да чита - каже Бојан Чворо, директор Народне библиотеке Пале.

Иако је током тешких ратних времена комплетан библиотечки фонд спаљен, опстала је и расла заслугом посвећених људи који су и тада имали спознају о важности образовања и културног уздизања становништва кроз писану ријеч.

-Оно што је најзанимљивије је да је и у том периоду, за тако малу варошицу као што су Пале биле, велики број читалаца је тада био у том периоду - додао је Чворо.

Народна библиотека се данас налази у згради Културног центра Пале. Има око 1.600 чланова и више од 40.000 наслова.

- У задње вријеме поготово, због пандемије, наш број читалаца се повећао, тако да имамо нешто већи број у односу на раније године. Највише се чита белетристика, романи занимљивог и опуштајућег карактера. Обично људи то највише траже - прича Даринка Родић, библиотекар.

Током протеклих 100 година, прво као Народна читаоница и књижница Пале, потом и као библиотека при Народном универзитету Пале, а затим и као Јавна установа Народна библиотека Пале, ова институција никад није имала своје просторије. Надају се да ће се ово питање коначно ријешити.

- Да ли да се купе или прави нови објекат. Још немамо коначне информације. Повукли смо пар потеза који су наишли на добар одговор. Сада чекамо одговор по питању средстава, да видимо чиме располажемо и да ли можемо ући у ту причу - закључио је Чворо.

Народна библиотека Пале је међу првим јавним установама основаним на подручју ове општине , а стотину година њеног постојања има посебан значај за Сарајевско-романијску регију. Поводом овог јубилеја у суботу ће, у Културном центру у Палама бити организована свечана академија на којој ће, између осталог, премијерно бити приказан документарни филм о Палама некада и сада.
 
(РТРС)