Филм о Томи Здравковићу затворио 27. Сарајево Филм Фестивал :: Semberija INFO ::

 

Филм о Томи Здравковићу затворио 27. Сарајево Филм Фестивал


Филм 'Тома' у режији Драгана Бјелогрлића затворио је у петак 27. Сарајево Филм Фестивал (СФФ) понудивши публици остварење које је драматично портретисало лик особе која је на посебан начин обиљежила естрадну позорницу бивше Југославије.

'Тома' је биографска драма посвећена Томи Здравковићу, пјевачу који је највеће концертне дворане пунио наступима у зрелом периоду своје музичке каријере, а умро је 30. септембра 1991. године.

Иако траје више од два сата филм веже гледаоце интригантним сценаријем у ком се мијешају ретроспекција и хронолошки приступ те их води кроз цијели Здравковићев живот, од дјетињства у србијанској провинцији, преко првог наступа, до периода у ком је он био   звијезда и постао својеврсним симболом онога што би се могло квалификовати као новокомпонована народна музика.

Али  једна од реплика у филму одлично описује оно што је био Томин однос према таквим класфикацијама.  
'Нема народ ништа с тим. То је моја музика', рећи ће филмски Тома одговарајући на примједбу љекара који одбија негов позив на концерт јер не слуша народну музику. Редитељ Драган Бјелогрлић открио је прије новинарске пројекције у Сарајеву како је филм завршен само три дана прије свјетске премијере на СФФ-у, али и то да је на пројекту радио пуних шест година.

Рекао  је да га је на пројекат подстакнуло то што у цијелој регији није било пуно биографских филмова па се сада нада да ће овај посвећен Томи Здравковићу бити подстицај и другим срединама и ауторима да на сличан начин опишу важне особе које су за собом оставиле траг и то не у политици. 

Филм 'Тома' пун је емоција, баш какве су биле и његове, углавном тужне, пјесме, а режисер признаје како је то оставило трага и на цијелу екипу која је радила филм.
'Често смо пустили сузу током снимања, а и док смо филм гледали', казао је Бјелогрлић који је кроз филм провукао цијелу галерију ликова од глумца Зорана Радмиловића и пјесника Мике Антића до Здравка Чолића, Кемала Монтена и Даворина Поповића, те других некадашњих звијезда народне музике у бившој Југославији.

Жељко Јоксимовић, који је радио музику за филм, рекао је да је имао тежак задатак да покрије период од 40 година, али су ту помогле инспиративне глумачке роле. Увјерен је да је направио добар посао, а то је учинио реинтерпретацијом свих важних Здравковићевих хитова те повезницама с музиком других жанрова.

Млади глумац Милан Марић, који глуми Тому Здравковића, казао је како га је први сусрет са сценаријем суочио с огромним изазовом кроз који је морао пролазити корак по корак, али све у свему веома добро се снашао. Тамара Драгичевић глуми Силвану Арменулић, Здравковићеву вјечиту и нереализовану љубав. Казала је како су и њу обузеле емоције, а ову улогу описала је као изазов с каквим се до сада није суочила јер је требало схватити један изузетно комплексан лик.

Агенције