Народна библиотека Филип Вишњић: Представљена књига Наша борба с ковидом :: Semberija INFO ::

 

Народна библиотека Филип Вишњић: Представљена књига Наша борба с ковидом


У Народној библиотеци “ Филип Вишњић” вечерас је представљена монографија “Наша борба с ковидом” која хронолошки и фактографски описује напоре  здравствених радника Болнице “Свети врачеви” који су у протеклих петнаест мјесеци водили беспоштедну борбу с пандемијом вируса корона, у намјери да сачувају здравље и животе својих пацијената.



Професор др Горан Стевановић, специјалиста инфектологије са Медицинског факултета Универзитета у Београду, један од рецензената ове књиге, истакао је да књига на вјеран начин приказује борбу против ковида 19 и резултате који су из те борбе проистекли.

“Према мојим скромним сазнањима, ово је прва књига овог типа, са оваквом темом, у Европи. То значи да своја искуства дијелимо са другима. Требаће и другима, требаће и нама, да знамо како смо радили успјешне и добре ствари, оно што смо радили како треба, па чак и оно што смо радили како не треба. Све треба памтити, за наук нама и за наук генерацијама које долазе. Ковид је недавно дошао, сада је са нама. Десиће се нешто друго. Да ли ће бити нека инфективна болест или неки други проблем, сасвим је свеједно. Овакве књиге показују којим правцем треба ићи и како треба одговорити на изазове, прије свега, вриједним радом и изузетним залагањем”, истакао је доктор Стевановић.



Професор доктор Биљана Мијовић, епидемиолог, запослена на Медицинском факултету Фоча, Универзитета Источно Сарајево, такође, рецензент књиге, истакла је да је ријеч о јединственој монографији, првој у региону, Европи, а можда и у свијету.

“Доктор Златко Максимовић ће након ове књиге остати записан у историји медицине по менаџменту, али и за област епидемиологије. Идеја о писању ове књиге настала је рано. По доласку на чело бијељинске болнице, професор доктор Златко Максимовић је имао јасну идеју да напише ову књигу. Имало је шта да се каже, јер је на челу болнице био менаџер са мисијом и визијом да грађанима Бијељине и шире пружи најадекванију заштиту против ковида 19. Камо среће да смо у марту прошле године имали овакве књиге које су описивале борбу са шпанском грозницом, са вариолом вером и другим пандемијама. Наше будуће генерације имаће сигуран инструмент помоћу кога ће се борити са кризом. Ми рецензенти смо предложили да ова књига дође и до студената медицине и сродних наука на свим нивоима. С обзиром на то да јавно здравље захтијева мултидисциплинарни приступ, оваква књига може користити и другим струкама”, истакла је професор доктор Биљана Мијовић.

Аутор књиге “Како смо се борили с ковидом”, професор доктор Златко Максимовић изјавио је да је основна идеја била да се опише све оно што је рађено у протеклим мјесецима у бијељинској болници, што би могло послужити у будућности свима онима који ће руководити у кризним ситуацијама.

“Имали смо шта да напишемо, јер је наша болница адекватно одговорила на све те изазове. Нисмо ништа уљепшавали, али ће вјероватно бити материјала и за неке нове књиге овакве врсте. Захвалио бих се рецензентима и издавачу књиге Народној библиотеци “Филип Вишњић” и покровитељу ове књиге, Влади Републике Српске”, истакао је доктор Максимовић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић