Данас слава Мратиндан: Много је полемика о овом свецу :: Semberija INFO ::

 

Данас слава Мратиндан: Много је полемика о овом свецу


Данас се у многим домовима слави Мратиндан. То је празник Српске православне цркве који се слави 24. новембра по грегоријанском календару (тј. 11. новембра по јулијанском календару) и посвјећен је Стефану Урошу III Дечанском, краљу Србије из породице Немањића, сину краља Милутина и оцу цара Душана Силног.

Празник Мратиндан је у црквеном календару уписан црним словима као: Свети краљ Стефан Дечански - Мратиндан. Мратиндан је дан светог Мартина којег су Срби славили на исти дан док су били по старијем календару, који је сачуван у римској цркви истога дана, по јулијанском. Идентична поклапања су и у вези светог Вида 15. јуна или Михољдан. Михољдан нема везе са св Киријаком отшелником, но са Михаилом.

Иван Јастребов је записао да са селом Рапча граниче села која леже југоисточно, Пакиша и Кошаришта. Између граница тих села је, у Хрисовуљи (цара Душана) се вели, црква која се назива Мратиња. Те цркве више нема, али се виде остаци темеља, који показују да је та црква унеколико већа од уобичајених малих сеоских цркава. Та црква је била на брду и њено име се сачувало у народу у називу тога Мрат. По свему судећи црква је била посвећена светом Мартину. Милош Милојевић је веома критикован од Јастребова за свој некритички рад. Милојевићев кореспондент из Призрена је спадао у људе апокрифичког достојанства. Поп Јован Васић (тада живи у Србији) достављао му је оданде податке у Милојевићевом духу и смијеру. Поп није био образован и потицао је из породице врло рђавог поријекла, из рода племена које је славило 11. новембар - Дан Светог Мрата (Дечанског краља). Тада је било познато да се код Срба људи који славе Дан Светог Мрата, 11. новембра, сматрају лошима. Знајући то, Мратинци говоре да славе Светог Дечанског и Марко Краљевић је веле промијенио Светог Мрата за Светог Ђорђа.  Арсеније III Црнојевић се презивао Мартиновић, јер је припадао том братству, али је из историјских разлога узео презиме Црнојевић. 

Црквени календар Ђурђа Црнојевића за 1494. годину не спомиње Мратиндан, само 11. новембра, Стефана иже в Дечах. Црквени календари објављени у Црној Гори у годишњаку Орлић од 1865. до 1870. такође не спомињу Мратиндан тога датума. Календар Срба католика Дубровник за 1897. годину не спомиње Мратиндан, него Братиндан.

 Из црквеног календара тзв. Црногорске православне цркве је избачен свети Стефан Дечански, а на исти дан (11. новембра по јулијанском, тј. 24. новембра по грегоријанском) је убачен свети Мартин. Називи неких мјеста, као село Мратиње, указују на некадашњи култ светог Мартина код Срба католика.


Semberija info