На једном мјесту: Све што је потребно знати о локалним изборима :: Semberija INFO ::

 

На једном мјесту: Све што је потребно знати о локалним изборима


- Осми по реду локални избори у БиХ, на којима бирачи одлучују о томе ко ће бити нови градоначелници и начелници те одборници у скупштинским клупама у Републици Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту, заказани су за сутра (недјеља), а гласове очекује више од 26.000 кандидата, колико их је и овјерено за учешће у овогодишњој изборној трци.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је и овај пут, заједно са локалним комисијама, кључна за одржавање локалних избора у овој земљи, а једна од разлика у односу на раније провјере воље бирача је у правилима гласања, јер је Кристијан Шмит, из фотеље високог представника у БиХ, наметнуо неколико нових одредаба Изборног закона БиХ.

Њима су, између осталог, дата већа овлашћења ЦИК-у те дефинисан број кандидата за које бирач може гласати са једне листе. Осим тога на листи новина у овом локалном циклусу јесте и улога војске. Због, како је раније саопштено, ситуације узроковане поништењем првобитне одлуке ЦИК-а о избору најповољнијег понуђача за транспорт изборног материјала, из кровне изборне комисије у Сарајеву обратили су се почетком септембра за подршку Министарству одбране БиХ.

Од њих је затражена употребе камиона и комби возила ресора одбране за транспорт изборног материјала од складишта ЦИК-а у Источном Сарајеву до градова/општина у БиХ, као и поврат до поменутог складишта.

Тај захтјев им је одобрен, као што је раније ЦИК овјерио кандидатуру за више од 26.000 кандидата за руководеће позиције у локалним заједницама у Српској и ФБиХ. Из комисије са сједиштем у Сарајеву у петак су, на конференцији за медије током које су изнесене кључне информације о организацији и спровођењу избора, подвукли да је у периоду од 48 часова прије отварања бирачких мјеста, па до њиховог затварања, забрањено објављивати резултате истраживања јавног мњења у вези с гласањем и изборима.
 
Бројке
 
  • 296 политичких субјеката
  • 110 политичких партија
  • 58 коалиција
  • 76 независних кандидата
  • 43 независна кандидата националне мањине
  • 9 листа независних кандидата
  • 3.200  одборничких позиција
  • 143 градоначелничке/начелничке фотеље
  • 3.400.204 регистрованих бирача
  • 5.797  бирачких мјеста 
Изборна тишина почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста и траје до њиховог затварања, односно од данас (субота) од седам часова до сутра (недјеља) у 19 часова, а у том периоду је забрањено учествовање политичких субјеката у јавним политичким активностима те медијско извјештавање о политичким и изборним кампањама.

- Апелујемо на поштовање изборне ћутње и законских прописа с циљем очувања интегритета изборног процеса - поручено је у петак из ЦИК-а.

На конференцији је, уз то, поновљено да бирачи на овим изборима бирају укупно 58 нових сазива општинских вијећа у ФБиХ, 53 скупштине општина у Републици Српској, 111 начелника општина, 21 градско вијеће у Федерацији, десет скупштина градова у Републици Српској, 32 градоначелника те Скупштину Брчко дистрикта. Осим тога загарантована мјеста за припаднике националних мањина обухватају 23 кандидата у 21 општини. Директно на изборима неће бити изабрани градоначелници Сарајева и Мостара и у Брчко дистрикту, јер на тим адресама ту улогу имају изабрани одборници.

Централна изборна комисија успоставила је Главни центар за бројање у Сарајеву, гдје ће од понедјељка започети бројање гласачких листића, почевши с непотврђеним гласачким листићима, а затим с листићима бирача који су гласали у одсуству, путем мобилних тимова, поште те у дипломатско-конзуларним представништвима.
Изборе ће пратити више од 2.000 посматрача у име 58 организација, а у ЦИК-у очекују да ће бити око 40.000 изборних посматрача политичких субјеката које акредитују општинске/градске изборне комисије.
За спровођење избора одобрен је буџет у износу од 11.591.000 марака, док ће општине и градови сносити додатне трошкове од око 7.500.000 КМ.

На овим изборима биће, како је најављено, спроведена четири пилот-пројекта и то аутентификација бирача и трансмисија резултата уз подршку Делегације ЕУ на 165 бирачких мјеста у 11 општина/градова, оптички скенери и аутоматско пребројавање листића уз подршку УСАИД-а на 145 мјеста у седам изборних јединица, биометријска идентификација бирача на свих 138 бирачких мјеста у Брчко дистрикту уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ те увођење видео-надзора пребројавања листића на 10 бирачких мјеста у пет изборних јединица.
 

Шта бирамо

  1. 111 начелника у БиХ
  2. 31 градоначелник (од чега 11 у Српској)
  3. 21 градско вијеће у ФБиХ
  4. 10 скупштина градова у РС
  5. 58 општинских вијећа у ФБиХ
  6. 53 сазива скупштина општина у РС и Скупштини Брчко дистрикта

 Из Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података у петак је саопштено да ће аутентификација бирача и трансмисија резултата бити коришћене у Старом Граду Сарајево, Тешњу, Добоју, Бијељини, Требињу, Градишци, Горажду, Домаљевац-Шамцу, Санском Мосту и Зворнику, а биометријска идентификација бирача и аутентификација у Брчко дистрикту на свим бирачким мјестима.

Како правилно гласати

Наметнутим измјенама, које су на снази за ове изборе, за разлику од досадашње праксе, када су бирачи на листићу могли заокружити колико год желе кандидата унутар једне политичке опције, сада могу максимално три имена кандидата. Наиме, уколико бирач жели дати глас некој странци, а могуће је изабрати само једну да би глас био важећи, осим стављања знака “икс” у остављени простор код имена тог политичког субјекта, иако то није обавезујуће, довољно је ставити исти знак поред највише три имена са изабране листе за одборнике. Ако бирач стави “икс” поред четири или више кандидата, глас ће се рачунати само странци, односно посљедично ићи у корист оних који су први на одборничким листама. За избор градоначелника/начелника глас ће бити важећи ако “икс” буде испред имена само једног од кандидата за ту позицију.
 
(Глас Српске)