МОЧВАРА “ГРОМИЖЕЉ” - ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ И БУДУЋА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

МОЧВАРА “ГРОМИЖЕЉ” - ВЕЛИКИ ПОТЕНЦИЈАЛ И БУДУЋА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА


Чланови Актива младих Покрета Успјешна Српска, заједно са проф, др Златком Максимовићем и кандидаткињом за посланицу у Народној скупштини Републике Српске на предстојећим изборима доц. др Живком Малић, у оквиру кампање “Изабери здравље” посјетили су данас посебни резерват природе – мочвару “Громижељ” у Велином селу у подручју ушћа Дрине у Саву и указали на њен значај не само за Семберију, Републику Српску већ и за цијели регион.

Према ријечима мјештанина Саше Конзаловића,  ово подручје је од 2011. године стављено под заштиту државе и до данас није ништа урађено.



- Стоје табле на којима пише да је заштићено подручје, с времена на вријеме имамо неку иницијативу, али ништа значајно. Неопходно је увести неке службе које ће то да воде и пазе, да се одржава, и да се прошири његов потенцијал у свим правцима, истакао је он.

-Данас смо имали прилику да посјетимо Громижељ, природни резерват, који је богат разноврсном флором и фауном, међу којима се истиче преко 400 биљних врста, велики број животињских врста, а оно што је најзначајније јесте да је овдје пронађена велика количина рибице „Umbra krameri“, у народу позната као мргуда. Све ове биљне и животињске врсте су у свијету већ одавно ишчезле. И ово је оно чиме се ми можемо поносити. У наредном периоду ћемо се бавити очувањем животне средине, и управо овај резерват ће бити једно од подручја за која ћемо се залагати како да га очувамо, тако и унаприједимо јер ово мјесто представља велики потенцијал и будућу туристичку атракцију која би нашу земљу могла да представља у најбољем свјетлу, рекла је доц. др Живка Малић.



-Разговарао сам са проф. Миленком Ћурчићем. Сложили смо се да је ово примјер како се са мало може добити пуно. Покрет Успјешна Српска ће размишљати о оваквим и сличним дестинацијама, како на територији нашег града тако и у Републици Српској. Само  са знањем, паметним и младим људима, уз помоћ искуства старијих ,ова држава може напредовати, рекао је проф. др Златко Максимовић.



У оквиру посјете Громижељу, Актив младих, проф. др Максимовић и доц. др Живка Малић посјетили су “Етно збирку” проф. др Миленка Ћурчића, велику ризницу народног блага која броји око 1000 експоната које је вриједно сакупљао од 2002.године.