МИЛИЋ: ИЗА СДС-А ПРАЗНА ОБЕЋАЊА, ИЗА СНСД-А ДЈЕЛА И ПОВЕЋАЊА ПЕНЗИЈА :: Semberija INFO ::

 

МИЛИЋ: ИЗА СДС-А ПРАЗНА ОБЕЋАЊА, ИЗА СНСД-А ДЈЕЛА И ПОВЕЋАЊА ПЕНЗИЈА


Члан Главног одбора СНСД-а Младен Милић поручио је данас да иза СДС-а остају само празна обећања, а иза СНСД-а конкретна дјела и стална повећања пензија.

Он је навео да је у последњих 16 година Влада Републике Српске предвођена СНСД-ом пензије повећала 21 пут, од чега је усклађивање било седам пута, а ванредно повећање чак 14, што апсолутно демантује изјаве СДС-а да се ради само о годишњем усклађивању које се настоји приказати као повећање.

"Да се ради само о обећањима, а не прорачунима, анализама и пројекцијама говори чињеница да СДС обећава повећање пензија у наредној години за свега 10 одсто, док је Влада у нацрту буџета за наредну годину са садашњих 1,383 милијарде планирала 200 милиона КМ више за исплату пензија, што гарантује раст пензија од најмање 16 одсто само по основу редовног годишњег усклађивања", наводи Милић.

Према његовим ријечима, за осам мјесеци редовно годишње усклађивање требало би да износи 10 одсто, док су у стварности само за пет мјесеци ове године пензије ефективно расле за 14,42 одсто.

"СДС опет обећава, као што обећава већ 25 година надајући се да ће пензионери повјеровати у још једно, ко зна које по реду њихово дато обећање", оцијенио је Милић, реагујући на изјаве из СДС-а у којима пензионерима обећавају повећање пензија и наглашавају да ће то бити 10 одсто годишње.

Милић у саопштењу подсјећа на вријеме када је СДС посљедњи пут био на власти, од 2000. до 2006. године, да су били једина власт у окружењу и много шире која је пензије свим пензионерима смањила за 50 одсто.

"Практично, свима су примања преполовили и тако починили над њима и њиховим животима `геноцид` у финансијском смислу не размишљајући како ће живјети са трећином просјечне плате колико је тада износила пензија", истиче он.
Милић је подсјетио да је тадашњој влади коју је предводио СДС заједно са ПДП-ом било потребно пуне четири године да тек у децембру 2005. године пензију врате на ниво из 2001. године прије смањења.

"Један од кључних узрока висине садашње просјечне пензије у Републици Српској је управо овај несхватљиви потез тадашње владе са смањењем пензија. Да тадашња влада предвођена СДС-ом и ПДП-ом није смањила пензије за 50 одсто и да их је само редовно годишње усклађивала са 2,5 до три одсто, просјечна пензија у Републици Српској сада би била око 650 КМ", навео је он.

У саопштењу Милић прецизира да је у марту 2007. године Влада предвођена СНСД-ом ускладила пензије са 11, 21 и 36 одсто, у зависности од времена остваривања права, а потом и повећала у мају 2008. године 9,9 одсто, те у септембру још шест одсто.

"Од 2013. године имали смо шест редовних годишњих усклађивања и 12 ванредних повећања. У складу са новим законом само у посљедњих девет година номинални раст пензија је 44,53 одсто, а ефективни или стварни 54,73 одсто", истиче он.
 
Поред тога, Милић наводи да је власт предвођена СНСД-ом до сада у неколико наврата исплаћивала једнократну накнаду свим пензионерима, у 2018. години је по 100 КМ исплаћено за све кориснике права чија је пензија била нижа од просјечне, 50 КМ за кориснике права чија је висина пензије кретала од просјечне пензије до просјечне плате, а 30 КМ за пензије чија је висина била изнад просјечне плате.
 
У априлу 2021. године исплаћена је једнократна накнада од по 80 КМ за све кориснике права са примањима до висине просјечне пензије, а по 50 КМ за кориснике права чија је пензија била виша од просјечне.
 
У августу ове године свих 274.000 корисника права добило је једнократну накнаду у висини од по 100 КМ.
 
"Ова власт ће наставити и даље да, поред редовне исплате пензије, врши исплату и једнократних накнада за пензионере да би ублажила негативне ефекте глобалне енергетске и финансијске кризе која се прелила и на Републику Српску", најавио је Милић.
 
Он наглашава да су у изјавама из СДС-а изнесени потпуно нетачни подаци да пензију у висини од 244 КМ прима чак 60.000 пензионера, а истина је да укупно 17.500 пензионера са стажом до 15 година прима загарантован износ у висини од 242,55 КМ, што је 50 одсто исплаћене просјечне пензије у децембру претходне године, како је законом и дефинисано.
 
"Јасно је видљиво да се ова власт не сјети пензионера само пред изборе, као што то чини СДС. Власт предвођена СНСД-ом је спровела реформу пензијског система и тиме га стабилизовала, а из године у годину чини га постојанијим и самоодрживијим", закључио је Милић.
 
Према његовим ријечима, за вријеме власти СДС-а, у пензију се одлазило у просјеку са 47,5 година старости, а данас је то 60,3 године, у њихово вријеме проценат инвалидских пензија је био и до 32 одсто, данас је испод 13 одсто, број пензионера је годишње растао и по 7.000 до 10.000, данас је то око 3.000 годишње.
 
"У њихово вријеме учешће просјечне пензије у просјечној плати је било 31 одсто, а данас је 43 одсто, у њихово вријеме није било загарантованих нивоа пензије, нити намирења, већ се исплаћивало само онолико колико је прикупљено средстава из доприноса, пензије су исплаћиване за минимум 20 година стажа осигурања, а сада је то случај са минимум 15 година. У њихово вријеме на рјешење о пензији чекало се мјесецима, па и годинама, а данас у просјеку три седмице или три пута краће и од законом прописаног рока", наводи се у саопштењу.
 
Он је додао да се на намирење пет нивоа загарантоване пензије мјесечно додатно издваја шест милиона КМ, а да Влада, да би се задржао достигнути ниво исплате пензија, из буџета сваке године издвоји од 200 до 230 милиона КМ.