ЛАЗАРЕВИЋ: ТРАГИКОМИЧНЕ ИЗЈАВЕ ЈЕЛЕНЕ ТРИВИЋ У ЦРЊЕЛОВУ О КОНЦЕСИЈАМА И ПОЉОПРИВРЕДИ :: Semberija INFO ::

 

ЛАЗАРЕВИЋ: ТРАГИКОМИЧНЕ ИЗЈАВЕ ЈЕЛЕНЕ ТРИВИЋ У ЦРЊЕЛОВУ О КОНЦЕСИЈАМА И ПОЉОПРИВРЕДИ


Кандидат СНСД за посланика у Народној скупштини Републике Српске за Изборну јединицу шест и актуелни директор градског Аграрног фонда Златан Лазаревић позвао је градоначелника Бијељине и носиоца листе СДС за Народну скупштину Републике Српске Љубишу Петровића да одговори на питање које му је поставио прије мјесец дана: Да ли он његов отац годинама обрађују двије стотине дунума државног пољопривредног земљишта,  а да за то до сада Граду Бијељини није плаћен ни фенинг закупнине?

Лазаревић је овако данас реаговао на изјаву Јелене Тривић, кандидата за предсједника Републике Српске приликом посјете сеоским домаћинствима у Црњелову код Бијељине да је „давање концесија политизовано“ и да „не смије бити привилегованих“.

Он је примједбе Тривићеве на висину подстицаја и тврдње да „садашња власт гуши село“ назвао трагикомичним, док је тврдњу носиоца листе ПДП за Народну скупштину РС из изборне јединице 2 Славишу Марковића да се „данас ради о организованом уништењу пољопривредних произвођача у РС, посебно у Семберији“ оцијенио као потпуно одвојену од реалности.

„Тривић , Петровић и Марковић заборављају да у вријеме владавине СДС и ПДП подстицаја скоро да није ни било. Не сјећају се ни пропуста Мирка Шаровића на мјесту министра вањске трговине у Савјету министара БиХ због којих је Русија забранила извоз воћа из Републике Српске или његовог несналажења око извоза говеђег меса у Турску“ подсјетио је Лазаревић и нагласио да је овогодишњи буџет за подстицаје на нивоу Републике Српске 105 милиона, док је за наредну годину одређен оквир од најмање 150 милиона марака.

Говорећи о помоћи пољопривредницима на подручју Семберије Лазаревић је подсјетио да је градски Аграрни фонд у Бијељини основан 2005. године када је СНСД, само годину дана, имао већину у Скупштини општине. До краја ове године градски буџет за подстицаје ће, амандманима скупштинске већине око СНСД трећи пут за 12 мјесеци бити повећан, са 1,1 на 2,5 милиона марака како би се покушале санирати штете настале због дјеловања суше.

„Зашто се од 17. августа, када је одржан при састанак градске управе, удружења пољопривредника и Аграрног фонда, брижни Петровић још ни једном није огласио по питању проглашавања елементарне непогоде – суша у Семберији?“ упитао је Лазаревић и изразио сумњу да је то због тога што се тада показало да ни градоначелник Петровић ни његови и сарадници нису имали појма да сушу проглашава градска управа,  нити су знали процедуре за надокнаду штете.
„Формирана је комисија која анализира око сторину парцела на територији Семберије, на бази чега ће се донијети коначна одлука. Ако се прогласи стање суше, Град је дужан да у буџету обезбиједи средства за санирање штете, а потом и да се обрати и Влади Републике Српске за помоћ“ појаснио је Лазаревић констатујући да „брижни“ градоначелник о свему ћути, јер је иницијатива кренула из Аграрног фонда.

Он је рекао да су ово избори који одлучују какав ће бити положај Републике Српске и српског народа у БиХ и позвао грађане да гласају за политику стабилности, мира и развоја коју заступа СНСД, а не за оне који доносе несигурност и подложни су туђим утицајима, како се не би десило нешто попут онога што су доживјели Срби у Хрватској или на Косову и Метохији.