Најава реализације пројекта „Моја прва Прилика“ - Циљ је унаприједити инклузивно образовање у школама :: Semberija INFO ::

 

Најава реализације пројекта „Моја прва Прилика“ - Циљ је унаприједити инклузивно образовање у школама


У Градској управи Бијељина данас је одржан први састанак Пројектног тима за реализацију пројекта „Моја прва Прилика“ чији је циљ унапређење инклузивног образовања у бијељинским школама, са фокусом на двије школе које имају велики број дјеце са потешкоћама у развоју. Овај пројекат се реализује у оквиру вишегодишњег пројекта „Циљеви одрживог развоја као темељ за одржив и и инклузиван раст у БиХ“, а финансира га Влада Шведске и имплементира УНДП, у партнерству са УНИЦЕФ - ом и УНWОМЕН у БиХ, уз координацију Уреда резидентне координаторке УН-а за БиХ.
 
Анкица Тодоровић из Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Градске управе Бијељина изјавила је да се акценат ставља на унапређење инклузивне наставе у двије основне школе у Бијељини.


 
 „То су основне школе „Вук Караџић“, у граду, и „Меша Селимовић“ у Јањи. Овим пројектом планиране су сљедеће активности, прије свега, израда једног приручника који ће помоћи наставном особљу да се унаприједи њихово знање, када је у питању начин и приступ у раду са дјецом с потешкоћама у развоју, односно у инклузивној настави. Организоваћемо и радионице са родитељима дјеце са и без тешкоћа у развоју, како бисмо унаприједили партнерство у раду и образовању дјеце у школама. Организоваћемо и радионице о разбијању предрасуда  ученицима са и без тешкоћа у развоју, јер желимо развијати међусобну подршку и боље разумијевање проблема. Кроз овај пројекат изградићемо и инклузивно игралиште у дворишту Основне школе „Меша Селимовић“, како би се наставне и ваннаставне активности могле обављати на квалитетан начин. Обезбиједићемо и дидактичка средства, која недостају, у поменуте двије школе, јер желимо да унаприједимо и квалитет наставног процеса”, каже Анкица Тодоровић.
 
 Партнер на пројекту “Моја прва Прилика” је бијељински Центар за социјални рад.
 
Весна Савић, секретар Центра за социјални рад Бијељина каже да ће ова установа учетсвовати у реализацији радионица које ће пружити подршку родитељима и дјеци с потешкоћама у развоју.
 
„Циљ овог пројекта је да се створи локална заједница у којој свака особа има прилику да оствари свој пуни потенцијал и доприноси заједници, а то се планира постићи кроз реализацију низа активности које обухватају успостављање мултисекторске сарадње, организацију инклузивних радионица за родитеље, организацију инклузивних радионица за ученике, организацију округлог стола у циљу подизања свијести јавности о важности квалитетног инклузивног образовања. Све то треба да унаприједи положај дјеце с потешкоћама у развоју у нашој локалној заједници. Бијељина је у протеклих десетак година направила велике искораке, у смислу побољшања положаја дјеце с посебним потребама и у том смислу може бити примјер другим локалним заједницама. Још увијек треба пуно радити на образовању дјеце с потешкоћама у развоју”, каже Весна Савић.
 
 Укупна вриједност пројекта је 95.472 КМ. Донатор је Влада Шведске, која ће донирати 59.142 КМ, док ће Град Бијељина обезбиједити 35.332 КМ. 
 
(Семберија Инфо)