Одржана Конференција беба “Љепша Српска-бројнија Српска” :: Semberija INFO ::

 

Одржана Конференција беба “Љепша Српска-бројнија Српска”


У Бијељини је одржана 17. Конференција беба, традиционална манифестација која је ове године у градском парку велики број малишана, а за манифестацију је било пријављених 119 најмлађих суграђана. Наравно, са малишанима су били њихови родитељи, браћа, сестре, родитељи, баке и деке. Најмлађа беба на Конференцији био је Михајло Ристановић, док је Дарко Недић, био најстарија пријављена беба. Најмлађи пријављени близанци били су Миа и Михајло Ћирић, а Андреа Дарабан, беба са највише браће и сестара, као пето дијете у својој породици. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић нагласио је да је ово један од најљепших догађаја у граду, а то је промовисање оног најљепшег и највриједнијег што једно друштво има.
 
-То најљепше и највриједније су дјечица, односно, породица у цјелини. Овогодишња Конференција беба значи велику срећу и радост, догађај који на најбољи начин промовише здраву наталитетну политику, дружење и радост”, рекао је Петровић и подсјетио да Град Бијељина на прва три бесплатна покушаја вантјелесне оплодње, које финансира Фонд здравственог осигурања РС, град четврти и сваки следећи покушај, финасијски помаже са 4. 000 КМ. Такође, за прва три покушаја  вантјелесне оплодње, град брачним паровима помаже са 1. 500 КМ за додатне трошкове.
 
- Бијељина је лидер у Српској и по појединачним износима, за субвенције за новорођену дјецу, а свакако ту смо да подржимо и мјеру коју смо успоставили и која се односи на субвенцију за боравак дјеце у приватним вртићим. Ту смо и за куповину школског прибора и уџбеника, како бисмо растеретили породичне буџете, те остале субвенције за наше младе и најмлађе, а све уз поруку “Бијељино и Републико Српска, дјеца ти се рађала”, рекао је Петровић. У име Одјељења за друштвене дјелатности, задовољство манифестацијом изразио је и Љубиша Станишић, уз подсјећање да се Конференција организује у сарадњи са ресорним министарством.
 
-Конференција је окупила родитеље и бебе које су рођене у период од Видовдана 2023. годие до Видовдана 2024. године. Град Бијељина ће и у наредном периоду организовати овај најљепши догађај, а морам истаћи да се за вријеме мандата градоначелника Љубише Петровића издвајају значајна средства за пронаталитетну политику. Поред субвенција за новорођене бебе, субвенционишемо боравак дјеце у приватним вртићима и настојимо да изједначимо цијену боравка дјеце у јавном и приватним вртићима, а Бијељина је репрезентативна по броју дјеце која су обухваћена предшколским узрастом”, рекао је Станишић. Он је истакао да се за субвенције за боравак дјеце у приватним вртићима издваја годишње више од  милион КМ, за новорођене бебе од 400 до 1. 000 КМ, а од почетка године до почетка јула  издвојено је 226. 000 КМ. Ту су и бесплатни уџбеници  за које се издваја преко 900. 000 КМ, за школски прибор 400. 000 до 500. 000 КМ, тако да све субвенције износе више од три милиона КМ. Овогодишња Конференција беба одржана је под називом „Љепша Српска- бројнија Српска”, а у забавном дијелу програма учествовали су малишани бијељинских вртића и Дневних центара Центра за социјални рад.
 
(Семберија инфо)