Василију Перићу Плакета а Тамари Вучић Повеља града Лозница: ПРИЗНАЊЕ ИЗ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА :: Semberija INFO ::

 

Василију Перићу Плакета а Тамари Вучић Повеља града Лозница: ПРИЗНАЊЕ ИЗ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА


Поводом Дана града Лознице која је стасала у једну од најразвијењих, по много чему у Србији, на Свечаној сједници локалног парламетна у Вуковом дому културе, уручена је Плакета,  једно од највиших уздарја града на Дрини Василију Перићу, начелнику општине Угљевик. 
 
Повеља-највише признање овдашње локалне самоуправе, уручено је Тамари Вучић, Лозничанки, супруги предсједника Србије, Александра Вучића, али и личности која је  остварена и доказана у више области од медија, дипломатије, хуманитарног и културног дјелања. 
 
У присуству високих представника државе, локалне власти, гостију из свих крајева Србије, Републике Српске, иностранства ,као и дипломатског кора, награђенима  је плакету уручио Видоје Петрович , градоначелник Лознице. 
 
Чин уручења признања пропратио је громогласан аплауз учесника свечаности утолико прије што је Перић, како је наведно у образложењу награде, и пријатељ и брат и сарадник и саборац и сапатник  Вуковог краја више од четврт вијека. 
 
-Нико чини ми се не његује тако континуирано и дуго братске односе са Лозницом и Србијом као Угљевик на челу са Василијем Перићем-рекао је градоначелник Лознице Видоје Петровић. 
 
Лозница и Угљевик, истакао је Петровић, остварују вишегодишњу сарадњу у свим областима живота и рада, од културе, привреде образовања и спорта, до размијене искустава о раду локалне управе. 
 
-И то је велики капитал који ћемо оставити и потоњим генерацијама. Спојила нас је природна љубав али и сјајни примјери сарадње из древних времена два културна горостаса једног са лијеве обале Дрине из Горње Трнове код Угљевика  Филипа Вишњића и  дргугог са десне обале дрине из Тршића Вука Караџића-рекао је Петровић. 
 
За Перића, градоначелник Лознице је рекао да је образован и мудар човјек који је свјестан значаја сарадње али и прије свега очувања нашег јединственог, недјељивог културног и духовног простора. 
 
-Није ни чудо што је ријеч о једном од најуспјешнијих људи из Српске. И као човјек и као вјерник и као пријатељ и брат, Перић је личност за понос нашег рода и наше богатство је што је не само данас већ увијек са нама и међу нама као и ми са њим и људима угљевичког краја и читаве Републике Српске-закључио је Петровић. 
 
Василије Перић је рекао да је поносан што је носилац тако високог признања града Лознице и у његовом маниру рекао да ли је то заслужио или тек треба да заслужи. 
 
-Било како било, ово је за мене у првом реду велика обавеза и једино што могу сада да кажем да идемо даље да чувамо наше јединство које је и насушна потреба нашег рода и у матици и у Републици Српској и у расејању-рекао је Перић.